BNM prognozează o creștere mai mare a prețurilor pe parcursul acestui an

Rata anuală a inflației va crește până la finele anului curent. Potrivit prognozelor, în 2019 rata medie anuală a inflației va fi de 5,1 la sută, cu 0,2 puncte procentuale mai mult față de estimările anunțate în februarie. Despre acest lucru a anunțat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul prezentării celui de-al doilea Raport asupra inflației din acest an.

Potrivit BNM, trendul creșterii inflației este cauzat, în mare parte, de majorarea prețurilor la produsele alimentare.

„Prognoza inflației este bazată pe presupunerea că tarifele vor fi ajustate în a doua jumătate a lui 2019. Ritmul de creștere a prețurilor reglementate va spori semnificativ, cu o revenire la nivelul de 0,9 – 1,3% în a doua jumătate a lui 2020”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit prognozelor BNM, prețurile la produsele alimentare vor crește substanțial până la sfîrșitul acestui an, dar se așteaptă ca apoi acestea să scadă. Prețurile la combustibil vor fi relativ stabile, cel puțin creșterea lor va fi nesemnificativă, datorită stabilizării relațiilor internaționale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *