BNM a decis care sunt băncile de importanță sistemică. Ce presupune acest lucru

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a stabilit la sfârșitul lunii martie, curent, că patru bănci din R. Moldova sunt societăţi de importanţă sistemică (de tip O-SII), conform situaţiei din 31 decembrie 2018. Hotărârea Comitetului a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi, 5 aprilie.

Potrivit BNM, cele 4 bănci de importanţă sistemică sunt:

  • BC „Moldova-Agroindbank” SA
  • BC „Moldindconbank” SA
  • BC „Victoriabank”
  • BC „Mobiasbancă-Group Societe Generale” SA.

Totodată BNM a stabilit şi o rată a amortizorului de capital O-SII, pe bază individuală, pentru cele 4 bănci de importanță sistemică, după cum urmează:

Sursa: Monitorul Oficial

Conform informației prezentate de BNM în august 2018, rata amortizorului aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII), pentru bănci identificate ca societăți de tip O-SII din Republica Moldova, era egal cu:
a) 0,75% pentru BC „Moldova-Agroindbank” S.A.,
b) 0,50% pentru B.C. „Victoriabank” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A.,
c) 0,25% pentru BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” S.A.

Ce înseamnă „societate de importanță sistemică”

Conform Legii privind activitatea băncilor o societate de importanţă sistemică poate fi bancă-mamă/societate de investiţii-mamă, societate financiară holding-mamă, societate financiară holding mixtă-mamă sau bancă/societate de investiţii al cărei faliment sau a cărei funcţionare defectuoasă ar putea declanşa un risc sistemic (riscul de perturbare a sistemului financiar, care poate avea consecinţe negative foarte grave pentru sistemul financiar şi economia reală).

În vederea evaluării importanţei sistemice şi identificării băncilor drept societăţi de tip O-SII din Republica Moldova, BNM utilizează o metodologie bazată pe cel puţin unul dintre criteriile următoare:
1) mărimea;
2) importanţa pentru economia Republicii Moldova;
3) anvergura activităţilor transfrontaliere;
4) interconectarea băncii sau a grupului cu sistemul financiar.

Ce este amortizatorul O-SII

Amortizorul aferent societăţii de importanţă sistemică (amortizor O-SII) reprezintă fondurile proprii pe care o bancă de tip O-SII poate fi obligată să le menţină.

În baza criteriilor de identificare a societăţilor de tip O-SII, Banca Naţională poate impune fiecărei societăţi de tip O-SII, pe bază consolidată sau individuală, după caz, să menţină un amortizor O-SII de până la 2% din cuantumul total al expunerii la risc.

BNM identifică băncile care sunt societăţi de tip O-SII din Republica Moldova şi stabileşte lista acestor bănci, care este revizuită cel puţin anual.

Metodologia de identificare a a societăților de tip O-SII:


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *