Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   ANRE a aprobat tarifele pentru…

ANRE a aprobat tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de Vestmoldtransgaz, companie deținută de Transgaz România și BERD

Imagine simbol

Membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat vineri, 27 octombrie, în ședință publică, tarifele reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, companie deținută de Transgaz România și BERD.

„Urmare a analizei calculelor tarifelor prezentate de S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, ANRE a determinat tarifele reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale ghidându-se de prevederile legale în vigoare, precum și de evenimentele care au avut loc în sectorul gazelor naturale, privind asigurarea independenței operatorului sistemului de transport al gazelor naturale, cât și a securității energetice a R. Moldova”, susțin reprezentanții Agenției.

Astfel, conform unui comunicat al ANRE, au fost aprobate următoarele tarife reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de S.R.L. „Vestmoldtransgaz”:

  • Pentru grupul punctelor de intrare în reţeaua de transport al gazelor naturale din interconectarea cu reţelele de transport al gazelor din statele vecine – 220,6 lei/1000 m3, cu 135,6 lei/1000 m3 mai puțin decât tariful solicitat;
  • Pentru grupul punctelor de ieşire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de transport al gazelor din statele vecine interconectate – 235,3 lei/1000 m3, cu 97,2 lei/1000 m3 mai puțin decât tariful solicitat;
  • Pentru grupul punctelor de ieşire din reţeaua de transport al gazelor naturale spre reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi/sau instalaţiile de gaze naturale ale consumatorilor finali racordate la reţeaua de transport al gazelor – 210,6 lei/1000 m3, cu 162,8 lei/1000 m3 mai puțin decât tariful solicitat.

„Tarifele aprobate includ în premieră și componentele de cost care permit recuperarea treptată a investițiilor efectuate în ultimii ani în infrastructura de transport a gazelor naturale menite să sporească securitatea și reziliența energetică. Datorită acestor investiții, cetățenii R. Moldova pot fi aprovizionați cu gaze naturale prin fluxuri din toate cele patru puncte cardinale. Acest fapt a permis diversificarea rutelor de transport a gazelor naturale, crearea noilor coridoare de transport, va reduce indicele de concentrare a surselor de import de circa 4 ori și implicit asigurarea securității aprovizionării cu resurse energetice a consumatorilor finali.

Aprobarea tarifelor reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale nu va avea un impact imediat în prețurile reglementare de furnizare a gazelor naturale. Agenția va analiza, în corelare cu evoluția altor factori obiectivi, necesitatea ajustării prețurilor reglementate de furnizare și în caz de necesitate, va interveni corespunzător (…)”, se mai spune în comunicatul ANRE.

De asemenea, în cadrul ședinței, a fost aprobată Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al energiei electrice, care stabilește principiile și metoda de calculare, examinare și aprobare a costurilor de bază și a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al energiei electrice.

Pe 18 septembrie 2023, Consiliul de administrație al ANRE a aprobat contractul de mentenanță a rețelelor de transport al gazelor naturale, dar și contractul de operare tehnică, încheiate între S.R.L „Moldovatransgaz” și S.R.L. „Vestmoldtransgaz”. Astfel, ANRE a finalizat atunci procesul juridic de desemnare provizorie a S.R.L. „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul R. Moldova.