Principală  —  IMPORTANTE   —   Oficial, S.R.L. „Vestmoldtransgaz” a devenit…

Oficial, S.R.L. „Vestmoldtransgaz” a devenit operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul R. Moldova

Imagine simbol

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat contractul de mentenanță a rețelelor de transport al gazelor naturale, dar și contractul de operare tehnică, încheiate între S.R.L „Moldovatransgaz” și S.R.L. „Vestmoldtransgaz”, luni, 18 septembrie.

Astfel, ANRE a finalizat procesul juridic de desemnare provizorie a S.R.L. „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul R. Moldova.

Începând cu 19 septembrie 2023, ora 00:00,  S.R.L. „Vestmoldtransgaz” obține nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul R. Moldova, dar și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.

Consiliul de Administrație a retras licența eliberată S.R.L. „Moldovatransgaz” pentru activitatea de transport al gazelor naturale. Potrivit ANRE, licența a fost retrasă pentru că compania nu a respectat cerințele legale privind separarea, independenţa şi/ sau certificarea operatorului sistemului de transport.

Hotărârile ANRE stipulează că, în cazul intervenției unor modificări legislative sau a unor circumstanțe de ordin juridic, tehnic sau economic imprevizibile la momentul încheierii Contractelor, care vor impune necesitatea aducerii în concordanță a clauzelor contractuale, Agenția va solicita părților, indiferent de voința acestora, modificarea Contractelor în conformitate cu situația de fapt și de drept survenită.

„Moldovatransgaz” este companie fiică a Moldovagaz, iar S.R.L. „Vestmoldtransgaz” este deținută de Transgaz România și BERD.

Pe 4 septembrie 2023, Ministerul Energiei al R. Moldova anunța că Vestmoldtransgaz a semnat un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu deținătorul acesteia, Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz.

Conform instituției, semnarea a fost posibilă în urma modificării legislației, care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor și a unor decizii ale Comisiei Situații Excepționale din iunie și septembrie curent.