Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Acordul de împrumut în valoare…

Acordul de împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii, semnat de MAIA și BIRD

Sursa: MAIA

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea și directorul de țară pentru R. Moldova a Băncii Mondiale Inguna Dobraja au semnat luni, 5 iunie, Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI). Programul de finanțare are o valoare totală de 55 milioane de dolari și va fi implementat în țara noastră până în anul 2029.

Potrivit Acordului, obiectivele acestor investiții este de a dezvolta subsectoarele care nu înregistrează performanțe, de a crește veniturile agricultorilor, de a crea noi locuri de muncă și oportunități de piață, de a implementa practici agricole inteligente și de a promova producția ecologică.

Vladimir Bolea a mulțumit Grupului Băncii Mondiale pentru sprijinul oferit țării noastre.

„Este un program de finanțare foarte important și mult așteptat de fermierii noștri. Documentul integrează domeniile și direcțiile prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii. Vorbim despre procesele de fortificare a AIPA și pregătirea agenției pentru a putea accesa fondurile europene. Vorbim despre ANSA care trebuie să garanteze inofensivitatea produselor alimentare. Totodată, prin intermediul acestui program ne propunem să majorăm potențialul sectorului zootehnic și să creștem numărul de vaci înalt productive. Este evident că, în urma schimbărilor climatice, astăzi, în Republica Moldova nu putem vorbi despre dezvoltarea agriculturii fără sisteme de irigații. Astfel, facem primul pas în restabilirea sistemelor de irigare, după care vor urma ample procese de reorganizare a domeniului”, a spus Bolea, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, Inguna Dobraja a menționat succesele proiectelor anterioare finanțate de Banca Mondială și implementate de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii (UCIMPA). De asemenea, a comunicat că noul proiect consolidează angajamentul și cooperarea Grupului Băncii Mondiale cu Republica Moldova în domeniul reformelor din sectorul agricol.

„Agricultura și sectorul alimentar sunt domenii foarte importante pentru economia Republicii Moldova. Sunt pilonii pe care se bazează economia țării, reprezintă o mare parte din PIB-ul țării, circa 15% și antrenează în activitățile zilnice în jur de 21% din populație. Totodată, mai mult de 70% din locuitorii zonelor rurale se regăsesc în agricultură. Totuși, agricultura se confruntă și cu multe probleme, preponderent cu provocările asociate schimbărilor climatice. Suntem bucuroși că putem ajuta Republica Moldova să treacă perioada de tranziție spre o agricultură durabilă. Semnarea Acordului este partea cea mai ușoară, însă rezultatele finale depind de procesele implementării”, a transmis Inguna Dobraja.

Din suma totală, se preconizează ca circa 21 de milioane de dolari să fie acordați agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol. Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. Totodată, circa 6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară. Circa 2.5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.