Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Banca Mondială va finanța un…

Banca Mondială va finanța un nou proiect de susținere a sectorului agricol din R. Moldova: Valoarea estimativă a proiectului este de 55 de milioane dolari

Banca Mondială va finanța un nou proiect în domeniul agricol din R. Moldova pentru a spori competitivitatea, reziliența și diversificarea piețelor de desfacere. În contextul negocierilor finale cu reprezentanții Băncii Mondiale, luni, pe 25 iulie, au fost definite direcțiile prioritare de finanțare, anunță Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit minstrului agriculturii, Vladimir Bolea, reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații, extinderea suprafețelor agricole irigate și realizarea transferului de cunoștințe privind tehnologiile și practicile de economie a apelor un o importanță majoră, în contextul „schimbărilor climatice care afectează considerabil dinamica agriculturii”.

„Schimbările climatice afectează considerabil dinamica agriculturii. Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este în proces continuu de identificare a instrumentelor ce ar putea consolida reziliența Republicii Moldova la vulnerabilitățile climatice. Temperaturile înalte și lipsa resurselor de apă sunt principala problemă a realităților actuale. Rezistența la schimbările climatice poate fi sporită prin modernizarea agriculturii, reabilitând sistemele de irigații.

Ne dorim ca investițiile efectuate în noul proiect să fie durabile, ca ulterior, oportunitățile de a produce culturi cu valoare înaltă pentru export să fie sporite și vulnerabilitățile economice depășite”, a declarat ministrul Bolea.

Alte activități ce vor fi finanțate prin intermediul proiectului sunt: modernizarea sistemului de siguranță al alimentelor, crearea registrului fermierilor și dezvoltarea lanțurilor valorice, mai anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Valoarea estimativă a proiectului este 55 milioane dolari SUA.

Miercuri, 20 iulie, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va cere Guvernului declararea stării de urgență în agricultură din cauza secetei severe.

Tot pe 20 iulie, Asociația obștească „Forța Fermierilor” a solicitat Guvernului să declare stare de urgență în agricultură din cauza secetei severe care „poate falimenta mii de fermieri mici și mijlocii, care activează în zonele rurale”. Reprezentanții Asociației susțineau că au purtat discuții cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul cărora au fost abordate mai multe probleme stringente.

Declararea stării de calamitate, conform Asociației, ar permite „adresarea către partenerii externi după resurse financiare de sprijin al fermierilor afectați; amânarea achitărilor agricultorilor afectați (fără calcularea penalităților) față de bănci, furnizori de inputuri, proiecte internaționale și alți creditori; introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați”.