Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „A ținut fix un an”:…

„A ținut fix un an”: O porțiune a străzii Ion Creangă din sectorul Buiucani, recent renovată, a fost deterioarată în urma ploii puternice. Muncipalitate susține că lucrările nu au fost recepționate iar „defecțiuni depistate sunt în totalitate în responsabilitatea antreprenorului”

Foto: Roman Cojuhari/facebook

Strada Ion Creangă din capitală, renovată acum un an, a fost deterioarată în urma ploii torențiale de marți seara, 30 august. Astfel, Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație a Primăriei Chișinău a venit cu mai multe precizări după ce directorul interimar al Poștei Moldovei, Roman Cojuhari, a publicat mai multe poze și s-a întrebat dacă autoritățile municipale „vor cere de urgență inspectarea acestei străzi cât este valabil termenul de garanție”.

Direcția Transport Public și Căi de Comunicație, susține că nu a recepționat lucrările, în calitate de beneficiar și orice defecțiuni depistate la această etapă „sunt în totalitate în responsabilitatea antreprenorului”.

În imaginile publicate de Roman Cojuhari se observă că un strat de asfalt de pe banda pentru transportul public s-a despins pe o porțiune din apropierea intersecției străzilor Ion Creangă și Vissarion Belinski, formând o gaură în carosabil.

Autoritățile locale au afirmat că deși, conform contractului de execuție, proiectul urma să fie finalizat în martie 2022, circulația rutieră pe această stradă a fost redeschisă în luna septembrie 2021.

Totodată Direcția susține că compania care a realizat lucrările ar fi solicitat în luna august demararea procedurii de recepție, dar acest lucru ar fi posibil doar „după ce lucrările au fost realizate în totalitate, în conformitate cu documetația de execuție, dar pe șantier, până la moment, încă se execută lucrări”.

„Conform condițiilor contractuale, garanția pentru lucrările excutate este de 5 ani (…). Astfel, la depistarea unor defecte, procedura de recepție la terminarea lucrărilor va fi amânată până la remedierea tuturor neregulilor identificate. În acest context, va fi creat un grup de lucru suplimentar care va evalua la fața locului problemele și soluțiile de remediere, așa cum prevăd condițiile proiectului de execuție”, menționează Direcția Transport Public și Căi de Comunicație.

Contractul privind reparația capitală a străzii Ion Creangă a fost încheiat pe 16 octombrie 2020 cu agentul economic Genesis International SRL. Setul de lucrări a inclus schimbarea tuturor rețelelor subterane, amenajarea trotuarelor, evacuarea gheretelor și reparația zonelor adiacente, reparația părții carosabile, precum și reparația rondurilor de la Piața Unirii Principatelor și Piața Dimitrie Cantemir.

Costul lucrărilor planificate până în luna martie 2022 a fost de aproximativ 70 de milioane de lei. Câștigătoare a licitației a fost desemnată, după a doua încercare, „Genesis International” SRL, firmă care încă de la fondarea sa a câștigat contracte grase cu statul și a cărei administrator a gestionat, la un moment dat, compania „GARILE AUTO MODERNE” SRL, firmă care a concesionat gările și stațiile auto din Republica Moldova pentru o perioadă de 25 de ani.