Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Eveniment astronomic: Super Lună și…

Eveniment astronomic: Super Lună și eclipsă de lună

Un eveniment astronomic foarte rar, care constă în producerea simultană a două fenomene spectaculoase – Super Lună şi eclipsă de Lună, va avea loc în noaptea de duminică spre luni, la peste 30 de ani de la producerea unui eveniment similar.

Apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982, iar următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.

Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada în care Luna se află în umbra Pământului. În cazul acestei eclipse, Luna va intra în umbra Pământului la ora 4:06, dar al doilea moment, cel al ieşirii, va fi pierdut, pentru că satelitul natural va apune.

Pentru observarea eclipsei nu este nevoie de un instrument astronomic ori a unui binoclu, aceasta fiind vizibilă cu ochiul liber în cazul în care cerul este senin.

De asemenea, în noaptea de duminică spre luni Luna va fi la perigeu, un fenomen spectaculos care mai este numit în termeni populari Super Luna. Acest fenomen apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase Super Luni pe an. În timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decât cel al Lunii pline obişnuite.

Sursa: Mediafax