Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Programul Zilei naționale a lecturii,…

Programul Zilei naționale a lecturii, marcată pentru al doilea an în R. Moldova

În R. Moldova este marcată miercuri, 14 februarie, Ziua națională a lecturii, zi în care s-a născut poetul Grigore Vieru. Ziua națională a lecturii a fost instituită în R. Moldova în anul 2022, în contextul Zilei internaționale a cititului împreună, desfășurată la nivel global la început de februarie, și al aniversării poetului Grigore Vieru, născut la 14 februarie.

„Campania națională de lectură își propune să stabilească lectura ca obicei în rândul tuturor persoanelor și categoriilor de vârstă. Lectura este fundamentul unei societăți bazate pe cunoaștere, care, la rândul său, ajută la construirea unei economii bazate pe cunoaștere. Inițiativa vine să sublinieze lectura ca o abilitate cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

În context, ne propunem ca Ziua națională a lecturii să devină prin tradiție un eveniment anual în cadrul căruia diverse entități guvernamentale și private, împreună cu instituții de învățământ și culturale să participe la programe pentru a construi o societate a cititorilor înarmată cu știință și cunoștințe. Prin urmare, va încurajăm ca Ziua națională a lecturii să nu să se încheie după o zi și/sau săptămână de activități de lectură, dar să devină o mișcare continuă de cultivare a obiceiului de a citi ca parte fundamentală a dezvoltării societății”, se arată într-un mesaj publicat de reprezentanții Ministerului Culturii.

Evenimentele prilejuite de consemnarea Zilei naționale a lecturii se desfășură în perioada 12 – 16 februarie, în diverse locații și cu public diferit: la Uniunea Scriitorilor din Moldova, Editura Cartier și Editura Știința, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă”, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Liceul „Spiru Haret”, Liceul „Prometeu-Prim”, Liceul Gheorghe Asachi, Liceul „Minerva”, Liceul „Principesa Natalia Dadiani”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul „Ginta Latină”, Teatrul „Ion Creangă” și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți sub formă de discuții privind destinul cărții și al literaturii; întâlniri cu scriitorii notorii din România și Republica Moldova; sesiuni de autografe cu scriitori; lecturi publice; dezbateri/masă rotundă.

Majoritatea manifestărilor din cadrul Campaniei Naționale de Lectură sunt preconizate pentru zilele de 12-16 februarie. În această perioadă, instituțiile educaționale și de cultură din țară, în special bibliotecile, vor organiza diverse acțiuni menite să promoveze lectura și să sporească interesul pentru citit.

Momentul inedit al Campaniei din acest an ține de prezența la Chișinău, pentru prima dată, a scriitorilor Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie din România. Pe 14 februarie, ei se vor întâlni cu colegi de breaslă și cu publicul cititor din R. Moldova, pentru a discuta despre carte și lectură și a citi fragmente din opera lor.

În aceeași zi, începând cu ora 18:00, Mircea Cărtărescu se va întâlni cu cititorii săi în cadrul unui eveniment public organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” și moderat de scriitorul Emilian Galaicu-Păun. Discuția va fi transmisă în direct de posturile Moldova 1 și TVR Moldova, și se va încheia cu o sesiune de autografe. Intrarea la eveniment este liberă. 

Născut la 1 iunie 1956 la București, având la activ scrieri de proză, poezie, critică literară, eseistică și publicistică, Mircea Cărtărescu este, astăzi, unul dintre cei mai premiați și cei mai traduși scriitori români contemporani. A semnat și a publicat peste 30 de volume, care au fost traduse în 23 de limbi, fiind înaintat de două ori de către Uniunea Scriitorilor din România la Premiul Nobel pentru Literatură.

Pe 18 ianuarie 2024 s-au împlinit 15 ani de la trecerea în neființă a marelui poet basarabean, Grigore Vieru. Poetul a decedat pe 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier.