Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Se împlinesc 15 ani de…

Se împlinesc 15 ani de la decesul marelui poet Grigore Vieru

Sursa foto: ZdG

Cu 15 ani în urmă, pe 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier a decedat marele poet basarabean Grigore Vieru.

În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, aproximativ la ora 01:30, pe traseul R-3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca, s-a produs un grav accident rutier. Automobilul în care se afla poetul s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate. Grigore Vieru a fost internat la Spitalul de Urgență din Chișinău, fiind într-o stare gravă. A încetat din viață pe data de 18 ianuarie a aceluiași an, la două zile după accident, în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.

Viața lui Grigore Vieru

Grigore Vieru

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. A debutat în 1957, pe când era student la Chișinău, cu o plachetă de versuri pentru copii. În 1968, are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău”, prefațat de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică.

La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a basarabenilor. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, la care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

În 1982, este lansat filmul muzical pentru copii „Maria Mirabela”, al regizorului Ion Popescu Gopo, textele pentru cântece fiind semnate de Grigore Vieru, iar în 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – „Diploma de Onoare Andersen”.

În 1989, Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. În 1996, Grigore Vieru este decorat cu Ordinul Republicii. În 1997, Editura Litera din Chișinău lansează volumul antologic „Acum şi în veac”, iar trei ani mai târziu Vieru este decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu” – 150 de ani de la naștere.

Grigore Vieru a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în cimitirul central din strada Armenească. Poetul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor.