Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Iluminat public și bănci inteligente…

Iluminat public și bănci inteligente dotate cu ieșiri USB în parcul central din Nisporeni

La 2 aprilie a avut loc inaugurarea sistemului de iluminat public (SIP) din parcul central al orașului Nisporeni. Au fost instalate 84 de corpuri de tip LED cu puterea de 20 W, inclusiv echipament și utilaj necesar pentru crearea infrastructurii în vederea funcționării SIP din orașul Nisporeni. De asemenea, au fost instalate și bănci inteligente dotate cu ieșiri USB pentru încărcarea telefoanelor mobile și Wi-Fi router pentru conectarea gratuită la reţeaua publică internet, anunță Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).

Băncile sunt incorporate cu panouri fotovoltaice cu o putere de 110W capabile să transforme energia solară în energie electrică. Băncile dispun de soluţii SMART: USB conectare pentru încărcarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive, Wi-Fi router pentru conectarea gratuită la reţeaua publică internet (150 Mbps/interval 4-20 m), totodată, acestea dispun de un soft specializat care permite colectarea, sistematizarea şi analiza datelor cu privire la temperatură (-45°, +60°), umiditate (0%-100%), transfer de date online către utilizatorii finali. Banca consumă între 6W-10W, ceea ce se estimează că energia livrată în reţea va fi de 2,7 kWh pe lună în perioada iernii şi 19,3 kWh în perioada de vară.

Bănci smart instalate în Percul Central Nisporeni, foto: Agenția pentru Eficiență Energetică

De asemenea, băncile au un încărcător wireless integrat în suprafața sticlei acrilice, care permite încărcarea fără utilizarea unui cablu și este conectată la o platformă de control pe care sunt monitorizate analizele de utilizare a băncii.

În ultimii ani, aceste tipuri de bănci au fost instalate în mai multe locații din lume, printre care și municipalitatea din Singapore, Poliția din Dubai, Republica Moldova fiind a 56-a destinție pentru băncile inteligente anunță AEE.

Lucrările de modernizare au fost efectuate în cadrul a două proiecte de implementare a măsurilor de eficiență energetică și a conceptului de smart city implementate de AEE.

AEE este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.