Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „Cartea Neagră a risipei banilor…

„Cartea Neagră a risipei banilor publici în R. Moldova” a fost lansată. Conține patru investigații publicate de ZdG

A fost lansată a cincea ediție a „Cărții Negre a risipei banilor publici în R. Moldova”. Publicația include opt investigații jurnalistice publicate în anul curent, despre utilizarea de către diferite persoane a unor scheme și practici frauduloase pentru obținerea unor câștiguri personale din administrarea banilor publici.

Patru dintre cele opt investigații au fost scrise de jurnaliști de la ZdG, Natalia Zaharescu, Victoria Borodin, Anatolie Eșanu și Victor Moșneag, fiind publicate de ZdG în ultimul an. 

Două investigații au apărut deja pe site-ul zdg.md, iar celelalte două vor apărea online în următoarele zile.

  • „Au vrut să economisească cinci copeici și au pierdut milioane”. Cum a fost majorat prețul proiectului „ieftin” de construcție a unui nou bloc de studii la o instituție de învățământ din Durlești
  • Teatrul promisiunilor: actori politici și agenți economici, într-o piesă care se joacă timp de nouă ani. Detalii din culisele construcției nefinalizate a teatrului de la Cahul

Lansarea „Cărții Negre” a fost precedată de o dezbatere despre viitorul jurnalismului de investigație în R. Moldova. După discursul de salut al lui Raimar Wagner, directorul Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), care finanțează proiectul de editare a „Cărții Negre”, câțiva reporteri de investigație de la diferite publicații și-au expus opiniile despre situația jurnalismului de investigație din țara noastră și despre potențialele soluții pentru problemele existente. Dezbaterea a fost moderată de Liuba Șevciuc, directoarea proiectului media CU SENS.

Raimar Wagner, directorul Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania)

În cei cinci ani de când se editează, „Cartea Neagră a risipei banilor publici” a devenit o cronică anuală a proastei gestionări a bunurilor și banilor publici. „Autorii publicației nu fac altceva decât să urmărească acțiunile guvernării de nivel central și local, iar mai apoi să descopere și să documenteze «găurile negre» prin care se scurg banii destinați dezvoltării comunităților. Ei ajung în buzunare private sau pur și simplu sunt cheltuiți irațional – asta e ceea ce arată jurnaliștii în materialele lor și cred că trebuie să găsim mijloace să-i încurajăm să facă asta în continuare, cât mai calitativ și asumat”, a declarat redactoarea publicației, Viorica Zaharia.

An de an, „Cartea Neagră” prezintă cazuri de neglijență gravă în gestionarea unor proiecte cu investiții importante din fonduri naționale și europene, care duc la zădărnicirea inițiativelor de îmbunătățire a infrastructurii și stagnează dezvoltarea comunităților, a spus Raimar Wagner. „Prin tipărirea acestei cărți, ne propunem să contribuim la consolidarea unei societăți transparente și democratice. Publicația reprezintă un instrument de monitorizare a eventualelor derapaje de la normele consacrate de bună guvernare și transmite un mesaj autorităților că activitatea lor este urmărită și poate fi investigată la primul semn de neregulă”, a adăugat directorul Biroului pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

Prima ediție a „Cărții Negre” a fost lansată în R. Moldova de API și Fundația Friedrich Naumann în anul 2019, după exemplul colegilor din Bulgaria, „Black Book” fiind cel mai cunoscut proiect regional de investigare a delapidărilor fondurilor oferite de UE.

Cartea este tipărită în limbile română, engleză, rusă și va fi distribuită de API organelor de drept și de control, deputaților în Parlament, reprezentanțelor și ambasadelor străine, bibliotecilor din țară, altor instituții și persoane interesate. Doritorii de a obține ediția din anul curent se pot adresa la API, persoană de contact: Doina Furculița (022 210602, doina.furculita@api.md). 

Citiți aici „Cartea Neagră a Risipei a Banilor Publici” în format online.

Lucrarea a fost publicată de Biroul pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.