Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Concert extraordinar la Sala cu…

Concert extraordinar la Sala cu Orgă de Ziua Națională a României

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României  în R. Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00, la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, cu participarea extraordinară a contrabasistului Petru Iuga.

Programul concertului reunește creații ale unor mari compozitori printre care se numără:

  • George Enescu – Rapsodia Română nr. 2,
  • Tiberiu Brediceanu –  4 dansuri românești,
  • P. I. Ceaikovski – Rococo pentru bas si orchestră,
  • B. Bartok – Dansuri românesti pentru bas si orchestră,
  • P. Sarasate –  Melodii lautărești pentru bas si orchestră,
  • O. Respighi – Suita pentru orgă si orchestră prima parte,
  • I. Ivanovici – Valurile Dunării pentru cor si orchestră.

Petru Iuga a început studiul contrabasului în România, unul dintre profesorii săi fiind Ioan Cheptea. La vârsta de 18 ani, la recomandarea lui  Sir Yehudi Menuhin, a hotărât să-şi înceapă studiile la Menuhin Music Academy International de la Gstaad (Elveția). Mai târziu şi-a continuat studiile la Universitatea de Arte din Berna și la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris.

Petru Iuga a fost membru al Ansamblului Orchestral din Paris, solo contrabasist la Orchestra de Cameră din München, a colaborat ca prim contrabasist cu London Symphony Orchestra. A câștigat numeroase concursuri internaționale printre care premiul întâi la fiecare dintre competițiile internaționale Double Bass în Markneukirchen, Germania (1999) și în Capbreton, Franța (2001). Foști studenți de-ai profesorului Iuga au poziții în orchestre simfonice din Germania și Franţa. În martie 2008 s-a lansat, sub marca Denon, CD-ul care conţine înregistrarea Cvintetului Păstrăvul de Franz Schubert cu Cvartetul Carmina și Petru Iuga. În prezent, Petru Iuga este profesor la Conservatorul de Stat de Muzică și Artă din Mannheim.

 Intrarea publicului în sală va fi liberă.