Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ R. Moldova tot mai…

SONDAJ R. Moldova tot mai bună pentru străini și mai străină pentru moldoveni?


Tot mai mulţi străini cer cetăţenia R. Moldova. Potrivit Agenţiei Servicii Publice, în 2022, peste 10 mii de persoane (cu 50% mai mult față de 2021) au obținut cetățenie moldovenească. Mai mult de jumătate dintre ele sunt din Rusia (6 mii de persoane), urmate de peste 2 mii de locuitori ai regiunii transnistrene și de alte 2 mii de persoane – cetățeni ai Ucrainei. Și asta în timp ce R. Moldova pierde anual circa 45 de mii din cetățenii ei. 1,5 milioane de oameni au emigrat din R. Moldova de la independență încoace.

R. Moldova tot mai bună pentru străini și mai străină pentru moldoveni?

Valeriu Sainsus, demograf
Explicații la ceea ce se întâmplă ar fi două: instabilitatea geopolitică, corelată și cu cea economică. Ține de faptul că mai mulți ani, după 1990, noi am avut un vector estic foarte pronunțat, iar diaspora din Rusia a constituit peste 140-145 de mii de oameni. Azi au rămas mai puțin de 70 de mii. Marea majoritate a conaționalilor noștri nu se mai regăsesc în realitățile din Est. Să nu uităm că în Rusia lumea a mers după câștig, dar pe măsură ce stabilitatea economică în Rusia s-a redus și a intervenit războiul, moldovenii revin acasă ca să nu fie mobilizați pe front. Părerea mea e că în mare parte cele 6 mii de persoane care au adoptat cetățenia R. Moldova sunt conaționalii noștri care au emigrat după 1991 în Rusia. Ce ține de ucraineni – ei au fugit de război. Migrația din R. Moldova spre statele UE? Nimic nou. Noi în 30 de ani am pierdut anual câte 2,5% din populație pe fonul unui exod excesiv. Și procesul continuă. Ceea ce ține de regiunea transnistreană, numărul lor e în creștere. 1/3 din cei care trăiesc în stânga Nistrului au cetățenia R. Moldova, iar asta le oferă un avantaj enorm de mobilitate în întreg spațiul UE. Numărul lor se estimează la peste 100 de mii, dar interesele lor sunt strict economice.

Anatol Țăranu, analist politic
Să le luăm pe rând. Eu cred că majoritatea rușilor care vin încoace sunt cei care încearcă să evite mobilizarea pe front. Și R. Moldova nu este singura destinație în acest sens. E vorba de un milion de oameni care au părăsit Rusia pe acest motiv. R. Moldova, așa cum este – mică, săracă, social nu prea bine aranjată, dar este, oricum, mai preferabilă decât o Rusie prinsă în război. În cazul ucrainenilor situația e și mai gravă. Moldova pentru ei este un refugiu… Plecarea moldovenilor e clară și ea: ei nu pot să-și găsească aplicare în propria țară și sunt nevoiți să caute o viață mai bună după hotare. În 30 de ani R. Moldova așa și nu s-a constituit într-un stat viabil, care și-ar ține cetățenii aproape și asta e un semn foarte prost. Ce ține de regiunea transnistreană: aici brusc s-au înrăutățit condițiile sociale – e iarăși legat de războiul din Ucraina și lumea care nu și-a perfectat la vreme pașapoarte moldovenești, o face acum. Pașaportul moldovenesc îți permite să fii legalizat în spațiul european. Cu cel transnistrean ce să faci? Nu poți merge decât până la Nistru. Și aici trebuie să ne așteptăm la noi solicitări de pașapoarte.

Violeta Gașițoi, avocată
În primul rând, haideți să vedem cine poate obține cetățenia? Avem o lege care prevede că cetățenia R. Moldova se dobândește prin naștere, recunoaștere, adopție, redobândire și naturalizare. Știm că foarte mulți cetățeni ai R. Moldova au emigrat după 1991 în Rusia, pentru că acolo își găseau de lucru. Mulți au obținut cetățenia Rusiei, iar pentru asta au trebuit să renunțe la cetățenia țării din care au venit. Rusia nu permite dubla cetățenie. În condițiile războiului din Ucraina, în Rusia sunt cetățeni care nu agreează acest război si fug din țară, o parte, probabil, se întorc în Moldova și vor să-și restabilească cetățenia. Ucrainenii, la rândul lor, fug și ei de război. E ceva firesc. Moldova nu e atractivă din punct de vedere economic, dar până ce în Moldova este pace și e cea mai aproape de ucraineni. Astfel, ei aleg să vină în R. Moldova. Nu toți au bani să emigreze în UE ori SUA. Întrebarea principală este: revin toți să se stabilească în Moldova, ori revin să obțină cetățenia, pașaportul și să plece mai departe, pentru că și Moldova este în pericol din cauza acestui război. Tot ce contează acum este ca toți cei ce dobândesc cetățenia să o facă legal, iar autoritățile să fie atente ca din acest proces să nu fie făcută o afacere, prin care cetățenia să se vândă. Iată ce trebuie să ne îngrijoreze cel mai mult.