Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Sfârșitul controlului armelor nucleare ar…

Sfârșitul controlului armelor nucleare ar putea fi aproape. Federația Rusă se pregătește pentru posibilitatea ca Tratatul START să înceteze

Rusia a transmis luni Statelor Unite că ultimul element rămas din cadrul controlului bilateral al armelor nucleare ar putea expira în 2026 fără un nou angajament de înlocuire, din cauza a ceea ce a spus că sunt eforturile SUA de a provoca o „înfrângere strategică” Moscovei în Ucraina, scrie Reuters.

Atât Rusia, cât și Statele Unite dispun de arsenale vaste de arme nucleare, care în prezent sunt parțial limitate de noul Tratat START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice) din 2011, care a fost extins până în 2026 în 2021.

Cu toate acestea, ce urmează după 4 februarie 2026 nu este clar, deși Washingtonul a indicat că dorește să ajungă la un acord suplimentar cu Rusia.

Întrebat dacă Moscova ar putea avea în vedere posibilitatea ca după 2026 să nu existe un tratat de control al armelor nucleare, ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov a declarat pentru agenția de stat RIA că „acesta este un scenariu destul de posibil”.

Riabkov, cel mai important diplomat rus pentru controlul armelor, a declarat că Statele Unite ar fi ignorat în ultimii ani interesele Rusiei și ar fi dezmembrat cea mai mare parte a arhitecturii de control al armelor.

„Noul START ar putea foarte bine să devină o victimă a acestui lucru”, a declarat Riabkov pentru RIA. „Suntem pregătiți pentru un astfel de scenariu”.

Remarcile sale constituie un avertisment pentru Washington că sprijinul său militar continuu pentru Ucraina ar putea da peste cap ultimul mare tratat bilateral de control al armamentului cu Rusia de după Războiul Rece.

„Întreaga situație din sfera securității, inclusiv controlul armamentului, a fost ținută ostatică de linia SUA de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”, a declarat Riabkov.

Discuțiile dintre SUA și Rusia privind reluarea inspecțiilor în cadrul noului Tratat START au fost anulate în ultimul moment în noiembrie 2022. Părțile nu au convenit atunci asupra unui termen pentru noi discuții.

Rusia și Statele Unite, care în timpul Războiului Rece au fost constrânse de mai multe acorduri de control al armelor, încă reprezintă împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume.

Statele Unite au declarat în raportul său privind revizuirea poziției nucleare din 2022 că Rusia și China își extind și modernizează forțele nucleare și că Washingtonul va urmări o abordare bazată pe controlul armelor pentru a evita cursele costisitoare de înarmare.

Noul Tratat START a limitat ambele părți la 1 550 de focoase amplasate pe rachete balistice intercontinentale dislocate, rachete balistice submarine și bombardiere grele. Ambele părți au respectat limitele până în 2018.

„Expirarea tratatului fără un acord subsecvent ar lăsa Rusia liberă să își extindă forțele nucleare strategice care sunt acum limitate, precum și sistemele noi cu rază de acțiune intercontinentală și regionale care nu sunt limitate în prezent de tratat”, potrivit analizei poziției nucleare a SUA (Nuclear Posture Review).