Principală  —  IMPORTANTE   —   Școlile cu cel mai înalt…

Școlile cu cel mai înalt procent de promovare a BAC-ului

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au prezentat clasamentul instituțiilor de învățământ, alcătuit pe baza rezultatelor obținute de candidații înscriși în sesiunea de bacalaureat 2023.

Primul loc în clasament a fost ocupat de liceul „Aristotel” din Chișinău. Toți elevii clasei a XII-a a liceului (112 persoane) au promovat cu succes examenele de licență. Scorul lor mediu este de 9,03. Acesta este cel mai bun indicator din Moldova.

Pe locul doi se află liceul capitalei care poartă numele lui Spiru Haret. Elevii săi au primit un punctaj mediu de 8,83 la examene. Pe locul trei a fost ocupat Liceul care poartă numele Mihai Eminescu din Bălți. Scorul mediu al elevilor este 8,46.

Locul 4 – Liceul Chișinău numit după Mihail Kogălniceanu cu un punctaj mediu de studenți 8,43. A cincea – Liceul Privat Prometeu-Prim (8.40), a VI-a – Liceul Da Vinci (8.36), a VII-a – Liceul Ion Creanga din capitala (8.34), a opta – Liceul Dante Alighieri (8.28), a noua – Liceul Vasile Alexandri din Ungheni (8.26). ), a zecea – Liceul Privat de Limbi Moderne și Management Chișinău (8.18).

La examene au participat 380 de instituții, dintre care 326 de licee teoretice, 48 de colegii și 6 instituții de învățământ superior.

Conform rezultatelor finale ale sesiunii, 98 de licee teoretice au rata de promovare 100% (prin comparație cu 95 în anul precedent), dintre care 13 au media mai mare de 8 (prin comparație cu 14 în anul precedent). 

„Apreciem înalt dedicația și profesionalismul manifestat de către profesorii care pregătesc elevii pentru susținerea evaluărilor naționale, cât și implicarea membrilor comisiilor de evaluare, centrelor de bacalaureat, reprezentanților organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, instituțiilor de învățământ. Reiterăm că prin menținerea rigorilor înalte cu privire la organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat în mod corect și transparent, contribuim la creșterea calității în educație”, susține Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. 

La examenul național de bacalaureat 2023 au fost admiși 18396 de candidați, dintre care 11587 – din licee, 3998 – din colegii și centre de excelență, 186 – din universități, 165 de candidați care s-au înscris în regim de externat și 2460 de restanțieri din sesiunile anterioare.