Schimb de replici în jurul deciziei MEC de a proiecta în școli un film despre deportări. Un grup de părinți, cu suportul PCRM, a scris o cerere de chemare în judecată

Un grup de părinți, alături de Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), au scris o plângere împotriva ordinului emis de Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării (MEC), privind proiecția filmului „Siberia din oase” în școlile din țară, pentru toți elevii, începând cu clasa a V-a. Potrivit semnatarilor, filmul conține scene de violență, agresiune și „denaturează adevărul istoric”.
Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Vasile Tarlev și Victoria Furtună, candidații la alegerile prezidențiale din 2024 care, după cum a dezvăluit anterior ZdG, erau susținuți de regimul de la Kremlin, și fosta bașcană din UTA Găgăuzia Irina Vlah la fel au criticat decizia MEC.
Fotografia cu cererea de chemare în judecată a fost publicat de deputata PCRM Diana Caraman.
„Declarația a fost pregătită cu sprijinul deputaților PCRM, care au fost contactați de părinții îngrijorați. Comuniștii au declarat: „Nu vom permite ca copiii să fie traumatizați și ca istoria să fie manipulată în scopuri politice””, se arată în postare.
Astfel, semnatarii documentului cer anularea ordinului MEC, numindu-l drept unul „ilegal” și „abuziv”.
Totodată, PSRM a emis un comunicat prin care criticat decizia, afirmând că aceasta a fost luată în scopuri de „propagandă politică”. „Tentativele de rescriere a istoriei, de a semăna ură și dezbinare în societate, sunt cu atât mai periculoase cu cât sunt îndreptate asupra conștiinței tinerei generații”, au declarat socialiștii.
În replică, Dan Perciun a declarat, într-o postare pe Facebook, că criticii deciziei sunt „cei care merg regulat să primească indicații de la Kremlin pentru subminarea suveranității și independenței țării noastre” și că proiecția filmului în preajma zilei de 9 mai – o dată cu dublă semnificație: Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei – „are o relevanță educațională deosebită”.
„Pe de o parte, le oferă elevilor ocazia de a reflecta asupra tragediilor provocate de regimurile totalitare ale secolului XX, iar pe de altă parte, pune în lumină valorile fundamentale europene: demnitatea umană, libertatea, drepturile omului și solidaritatea”, a subliniat ministrul Educației și Cercetării.