Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rușii susțin că au ocupat…

Rușii susțin că au ocupat orașul Herson, din sudul Ucrainei

Autoritățile ruse susțin că au ocupat orașul Herson, din sudul Ucrainei, în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Deocamdată, informațiile nu sunt confirmate de autoritățile ucrainene.

Ministerul rus al Apărării susține că forțele armate ruse au „preluat controlul deplin” asupra Hersonului, transmite Novaya Gazeta.

Dacă acest lucru se confirmă, aceasta ar fi „o victorie majoră pentru armata rusă”, notează BBC. „Ar fi cel mai mare oraș care va cădea în mâinile Rusiei și, din punct de vedere strategic, ar fi o bază vitală pentru armata rusă, care încearcă să avanseze spre interior și spre vest, de-a lungul coastei, până la marele oraș-port Odesa. Herson este în sine un port important la Marea Neagră și un centru industrial.

A controla Kherson înseamnă a controla și o sursă majoră de apă. Ucraina a blocat canalul din Crimeea de Nord după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea, astfel încât cea mai mare parte a aprovizionării cu apă proaspătă în Crimeea a fost întreruptă, provocând penurie de apă în regiunea anexată.

Una dintre primele ținte ale invaziei militare a Rusiei a fost deblocarea acelei căi navigabile și restabilirea alimentării cu apă în Crimeea”, potrivit BBC.

Postul britanic mai notează că vehicule rusești au intrat peste noapte în centrul orașului Herson, iar primarul Igor Kolyihayev a spus în această dimineață că orașul are nevoie de un miracol.