Principală  —  Ştiri   —   Rușii ard gazul pe care…

Rușii ard gazul pe care ar fi trebuit să-l exporte în Germania: arde gaz în valoare estimată la 10 milioane de dolari în fiecare zi – BBC

Pe măsură ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, potrivit unei analize împărtășite cu jurnaliștii de la BBC.

Experți citați la BCC spun că uzina, în apropierea graniței cu Finlanda, arde gaz în valoare estimată la 10 milioane de dolari (8,4 milioane de lire sterline) în fiecare zi. Experții spun că gazul ar fi fost exportat anterior în Germania.

Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a declarat pentru BBC News că Rusia ardea gazul pentru că nu putea să-l vândă în altă parte”. Oamenii de știință sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează, care ar putea exacerba topirea gheții arctice. Analiza realizată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arse de foc în fiecare zi.

Acesta provine de la o nouă fabrică de gaz natural lichefiat (GNL) la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg. Primele semne că ceva nu era în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste granița din apropiere, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Portovaya este situată aproape de o stație de compresoare, la începutul conductei Nord Stream 1, care transportă gaz sub mări spre Germania.

Aprovizionarea prin conductă a fost redusă de la jumătatea lunii iulie, rușii acuzând problemele tehnice pentru restricție. Germania spune că a fost o mișcare pur politică după invazia Rusiei în Ucraina.

Însă, din iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate din instalație – despre care se crede că ar fi din arderea gazelor naturale, arderea gazelor naturale.

Ce a împins prețurile la gaze la cote extreme?

În timp ce arderea gazelor este obișnuită la fabricile de procesare – în mod normal, din motive tehnice sau de siguranță – amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți.

„Nu am văzut niciodată o fabrică de GNL să explodeze atât de mult”, a spus dr. Jessica McCarty, expert în date satelitare de la Universitatea Miami din Ohio. „Începând cu luna iunie, am văzut acest vârf uriaș și pur și simplu nu a dispărut. A rămas foarte anormal de sus”.

Miguel Berger, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, a declarat pentru BBC News că eforturile europene de a reduce dependența de gazul rusesc „au un efect puternic asupra economiei ruse”. „Nu au alte locuri unde să-și vândă gazul, așa că trebuie să-l ardă”, a sugerat el.

Mark Davis este CEO-ul Capterio, o companie care este implicată în găsirea de soluții pentru arderea gazului. El spune că arderea nu este accidentală și este mai probabil o decizie deliberată luată din motive operaționale. „Operatorii sunt adesea foarte ezitând să închidă instalațiile de teamă că ar putea fi dificil din punct de vedere tehnic sau costisitor să fie repornite și probabil că este cazul aici”, a spus el pentru BBC News.

Alții cred că ar putea exista provocări tehnice în abordarea volumelor mari de gaze care erau furnizate conductei Nord Stream 1. Este posibil ca compania energetică rusă Gazprom să fi intenționat să folosească acel gaz pentru a produce GNL la noua fabrică, dar este posibil să fi avut probleme în manipularea acestuia și cea mai sigură opțiune este să-l stingă.

Ar putea fi, de asemenea, rezultatul embargoului comercial al Europei cu Rusia ca răspuns la invazia Ucrainei. „Acest tip de ardere pe termen lung poate însemna că le lipsesc unele echipamente”, a spus Esa Vakilainen, profesor de inginerie energetică de la Universitatea LUT din Finlanda.

„Așadar, din cauza embargoului comercial cu Rusia, ei nu sunt capabili să producă supapele de înaltă calitate necesare procesării petrolului și gazelor. Așa că poate sunt unele supape rupte și nu le pot înlocui”.

Gazprom – gigantul energetic controlat de stat al Rusiei, care deține centrala – nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la ardere. Costurile financiare și de mediu cresc în fiecare zi în care focul continuă să ardă, spun oamenii de știință.

„Deși motivele exacte ale arderii sunt necunoscute, volumele, emisiile și locația arderii sunt o amintire vizibilă a dominației Rusiei pe piețele energetice din Europa”, a declarat Sindre Knutsson de la Rystad Energy.

„Nu ar putea exista un semnal mai clar – Rusia poate reduce prețurile la energie mâine. Acesta este gazul care altfel ar fi fost exportat prin Nord Stream 1 sau alternative”.

Prețurile energiei din întreaga lume au crescut brusc, pe măsură ce blocajele Covid au fost ridicate și economiile au revenit la normal. Multe locuri de muncă, industrie și petrecere a timpului liber au avut brusc nevoie de mai multă energie în același timp, punând presiuni fără precedent asupra furnizorilor.

Prețurile au crescut din nou în februarie anul acesta, după invazia rusă a Ucrainei.

Guvernele europene au căutat modalități de a importa mai puțină energie din Rusia, care anterior furnizase 40% din gazul utilizat în UE. Ca urmare, prețurile pentru sursele alternative de gaz au crescut, iar unele țări din UE – precum Germania și Spania – aduc acum măsuri de economisire a energiei.

Impactul arderii asupra mediului îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Potrivit cercetătorilor, arderea este mult mai bună decât pur și simplu aerisirea metanului, care este ingredientul cheie al gazului și este un agent foarte puternic de încălzire a climei. Rusia are un istoric de ardere a gazelor – conform Băncii Mondiale, este țara numărul unu când vine vorba de volumul arderilor. Dar, pe lângă eliberarea a aproximativ 9.000 de tone de echivalent CO2 în fiecare zi din această explozie, arderea provoacă alte probleme semnificative.

Carbonul negru este numele dat particulelor de funingine care sunt produse prin arderea incompletă a combustibililor precum gazul natural. „O preocupare deosebită în ceea ce privește arderea la latitudini arctice este transportul carbonului negru emis spre nord, unde se depune pe zăpadă și gheață și accelerează semnificativ topirea”, a spus profesorul Matthew Johnson, de la Universitatea Carleton din Canada. „Unele estimări foarte citate consideră deja arderea ca sursă dominantă de depunere de carbon negru în Arctica și orice creștere a arderii în această regiune este deosebit de nedorită”.