Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   România va sista susținerea financiară…

România va sista susținerea financiară a Republicii Moldova, dacă va fi schimbat vectorul proeuropean

Republica Moldova nu va beneficia de  suportul financiar în valoare de 150 de milioane de euro din partea Guvernului României, dacă autoritățile nu vor continua negocierile cu Banca Mondială și FMI. Creditul ar putea fi anulat și în cazul în care la guvernare nu va rămâne coaliția proeuropeană. Declarația aparține premierului român, Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni de la postul „TVR Moldova”, la care a participat, prin telefon și Valeriu Streleț.

„Cu siguranță că vom anula acordul. Nu ne obligă nimeni. Este un drept al nostru. Prima tranșă va fi acordată după ce vom primi un raport cu privire la încheierea negocierilor cu FMI, iar a doua va fi acordată după semnarea unui acord cu FMI. România a rămas unicul susţinător al Republicii Moldova”, a precizat şeful Executivului de la Bucureşti.

Victor Ponta a declarat că există riscul demiterii Guvernului Streleț, dar s-a arătat optimist că acesta nu va trece moţiunea de cenzură pe care intenţionează s-o înainteze Partidul Socialiştilor. „Cred că totul va fi bine. Avem relaţii directe cu mai mulţi politicieni de la Chişinău, inclusiv cu Marian Lupu şi Mihai Ghimpu. Am vorbit şi cu Iurie Leancă. Leancă nu va fi alături de socialişti”, a declarat premierul român.

La rândul său, Valeriu Streleț a vorbit despre tensiunile apărute pe scena politică în urma scandalurilor de corupţie şi jocurile politice pe care le vede în arestarea lui Vlad Filat. „Dodon şi Usatâi îşi doresc cu tot dinadinsul să-şi ia o revanşă electorală şi să reorienteze Republica Moldova nu spre Vest, ci spre Est”, a declarat Streleţ.

În ce priveşte moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie, Streleț crede că, la un vot secret, ar putea apărea vreo 5-6 voturi din partea alianţei de la guvernare.

Victor Ponta a declarat că o alternativă reală pentru actuala coaliție de guvernare nu există, de aceea a îndemnat clasa politică să implimenteze reforme care ar redresa situația internă a țării. „Unica alternativă înseamnă haos, să ne întoarcem cu ani în urmă, când la guvernare se afla PCRM. Mesajul nostru este foarte clar – noi sprijinim coaliţia pro-europeană, doar că trebuie să rămână pro-europeană, pro-românească şi să implementeze reforme”, a menționat Victor Ponta.

Amintim că Victor Ponta si Valeriu Streleț au semnat un contract potrivit căruia Moldova ar urma să primească 150 de milioane de euro pe parcursul a 5 ani.

Menționăm că ședința de astăzi a Guvernului a fost anulată din motivul participării premierului Valeriu Streleț la Congresul Partidului Popular European (PPE), organizat pe 21 și 22 octmbrie la Madrid.

Sursa foto: moldova24.info