Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Retrospectiva „marșului justiției” al mercenarilor…

Retrospectiva „marșului justiției” al mercenarilor Wagner: umilința președintelui rus, „negociatorul” belarus și soarta de mai departe a Rusiei și a lui Prigojin

Militari ai PMC „Wagner” blochează o stradă din centrul orașului Rostov-pe-Don, Rusia, 24 iunie 2023 Foto / Arkady Budnitsky / EPA-EFE/

Weekendul trecut a fost unul fierbinte pentru Rusia. Evgheni Prigojin, împreună cu o parte din grupul „Wagner”, a luat cu asalt Rostovul înaintând spre Moscova, dar s-a retras fiind la doar 200 de km de capitala Rusiei. Asta după ce ar fi ajuns la o înțelegere cu președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, care a avut rol de mediator în cazul dat. Rebeliunea lui Prigojin a durat doar 24 de ore.

Deși Putin inițial a spus că răscoala grupului „Wagner” este „o lovitură în spate”, ulterior Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nici Prigojin, nici „wagneriștii” nu vor fi trași la răspundere, ba chiar li s-a oferit posibilitatea să se retragă în Belarus.

De la ce a pornit totul?

În seara zilei de 23 iunie, Evgheni Prigojin, șeful grupului „Wagner”, a acuzat armata rusă că ar fi atacat o tabără de mercenari și a anunțat că va efectua o lovitură militară în Rusia, numind-o „marș al justiției”. Acesta a trecut granița Rusiei fără să întâmpine impedimente, a luat cu asalt orașul Rostov-pe-Don, capturând practic și doi generali, printre care și viceministrul Apărării, Iunus-bek Evkurov.

Cerințele lui Prigojin: să-i fie predați ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov. Cu acest gând, acesta a pornit spre Moscova, trecând prin Voronej și distrugând pe drum șase elicoptere și un avion al Ministerului Apărării. Piloții și echipajele nu au supraviețuit. 

Conflictul dintre Prigojin și Ministerul Apărării nu a apărut peste noapte. Încă în decembrie 2022, acesta l-a făcut ou și oțet pe Gherasimov, cerându-i să i se dea muniții. Între timp, conflictul a escaladat până când în luna mai anul curent Prigojin, într-o adresare video, i-a terfelit, folosind cuvinte indecente, pe Șoigu și Gherasimov. Totodată, acesta i-a acuzat pe cei doi în repetate  rânduri de incompetență.

În afară de problema munițiilor și a atacului asupra unei tabere de mercenari, un alt moment care ar fi putut să-l irite pe Prigojin, după părerea lui Ivan Jdanov, fost director al Fundației Anticorupție (FBK) a opozantului Alexei Navalnîi, este și „decizia Ministerului Apărării ca trupele de voluntari care luptă de partea F. Ruse să semneze un contract cu Ministerul Apărării”. Deși acest contract le oferea, inclusiv mercenarilor din Wagner, diferite subvenții, precum și achitarea lor (să nu uităm că majoritatea membrilor Wagner sunt foști deținuți care au fost racolați chiar din penitenciare), Prigojin susține că Wagner este o „organizație mult mai eficientă decât Ministerul Apărării și nu i se va supune lui Șoigu”, considerându-l anume pe acesta vinovat de pregătirea proastă a militarilor.

Reacțiile oficialilor ruși și ale aliaților Kremlinului

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cel care se lăuda anterior că fiul său face parte din gruparea „Wagner”, a declarat că acțiunile lui Prigojin cad sub incidența răspunderii penale, susținând că „procurorul general Krasnov i-a raportat lui Putin despre dosarul penal inițiat în legătură cu tentativa de organizare a unei rebeliuni armate”.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, a numit rebeliunea o operațiune bine gândită și planificată, al cărei scop este preluarea puterii în țară. „Nu vom permite ca evenimentele să se desfășoare conform scenariului, astfel încât bandiții să obțină arme nucleare, indiferent de cât de mult le-ar dori criminalii nebuni”, a spus Medvedev.

Președintele F. Ruse, Vladimir Putin, a declarat că acțiunea grupului „Wagner” este „o lovitură în spate, aidoma celei din 1917, în perioada Primului Război Mondial”. „Ambiția excesivă a dus la trădarea Rusiei”, a punctat liderul rus.

Imediat, Putin s-a adresat mai multor lideri, care însă nu s-au grăbit să-i întindă o mână de ajutor. Președintele Turciei, Recep Erdogan, cu care a avut  o conversație telefonică, a declarat că „Turcia este pregătită să-și aducă propria contribuție, pentru ca incidentele să fie reƶolvate în mod calm și pașnic”, așa cum a anunțat Președinția de la Ankara. 

Pe lângă președintele Erdoğan, Putin a avut, de asemenea, convorbiri telefonice cu președintele Kazahstanului, Kassyim Jömert Tokayev, cu președintele Uzbekistanului, Şevket Mirziyoyev și cu președintele Belarusului, ALexandr Lukașenko, pe care i-a informat cu privire la situația din țara sa.

Lukașenko – „marele/mic negociator”

La scurt timp, Oficiul Președinției din Belarus a anunțat că s-a ajuns la un acord „privind inadmisibilitatea declanșării unui masacru sângeros pe teritoriul Rusiei”.

Evgheni Prigojin a acceptat propunerea președintelui Belarusului, Alexandr Lukașenko, de a opri circulația persoanelor înarmate ale grupului «Wagner» pe teritoriul Rusiei și de a lua măsuri suplimentare pentru dezescaladarea tensiunii. În acest moment, avem o soluție absolut profitabilă și acceptabilă a situației, cu garanții de securitate pentru luptătorii PMC «Wagner»”, se menționează în comunicat. Ulterior, s-a aflat că soluția constă în retragerea lui Prigojin, precum și a grupului „Wagner” în Belarus. 

De ce anume Lukașenko i-a venit în ajutor lui Putin? Pentru că în cazul în care Putin își pierde fotoliul, acesta tot va fi detronat. Să nu uităm modul în care el a devenit președinte sau, mai bine zis, cum el s-a autointitulat președinte după ce, de facto, a pierdut alegerile. Cine l-a susținut atunci, inclusiv la stoparea valului masiv de proteste din țară? Cu alte cuvinte, în setea pentru putere, Lukașenko a devenit aliatul lui Putin în ilegalitățile comise de acesta. Dar nici puterea la care a tins atât de mult nu este nelimitată, pentru că fiecare pas al lui Lukasenko este coordonat de Putin. Probabil și visurile îi sunt monitorizate de Kremlin. Câtă putere poate avea un președinte pe care cetățenii nu l-au ales, care a venit în fruntea țării prin uzurparea puterii, schilodirea drepturilor omului, devenind conștient marioneta lui Putin?

Wagner, în Belarus

Putin a făcut o declarație pe 26 iunie, conform căreia „wagneriștii” au câteva opțiuni.

„Astăzi aveți ocazia să continuați să slujiți Rusiei prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte forțe de aplicare a legii sau să vă întoarceți la familia și prietenii voștri. Cine vrea, poate merge în Belarus”, a declarat Putin.

Canalele rusești de telegram scriu că Evgheni Prigojin nu se va muta singur în Belarus. Împreună cu el, întregul PMC „Wagner” va primi un permis de ședere în țara dată. Ei vor fi plasați în sudul Belarusului, la granița cu Ucraina. Formal – pentru a proteja granița. Dar de facto,

wagneriștii (conform lui Prigojin, ar fi vorba de 25 de mii de oameni) vor fi o amenințare constantă în adresa Kievului și ucrainenii vor fi forțați să ia măsuri pentru protejarea împotriva unei noi invazii rusești de pe teritoriul belarus.

Între timp, în Belarus au început să fie construite tabere militare pentru „wagneriști”, transmite „Verstka”. Potrivit publicației, una dintre tabere se află lângă Osipovici, regiunea Moghilev. Este concepută  pentru 8 mii de oameni. Astfel de tabere în Belarus vor fi mai multe. Se presupune că zona taberei de lângă Osipovici va fi de 24.000 de metri pătrați.

Unde e Prigojin?

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că dosarul penal împotriva lui Prigojin, inițiat pe motivul organizării unei rebeliuni armate, va fi închis, iar șeful PMC „va pleca” în Belarus.

Între timp, marți, 27 iunie, un avion Embraer Legacy 600 înmatriculat în Rusia, care este asociat cu șeful mercenarilor ruși Evgheni Prigojin în documentele privind sancțiunile impuse de SUA, a zburat din Rusia spre Belarus. Nu există nicio informație cu privire la cine se afla la bord, scrie The Guardian.

Luni, 26 iunie, a apărut o înregistrare audio în care Prigojin vorbește despre „înțelegerea” cu Lukașenko, dar și despre faptul că el însuşi a decis să oprească „campania împotriva Moscovei” pentru „a nu vărsa sânge rusesc”. În prezent însă localizarea exactă a lui Prigojin rămâne necunoscută. Ultimele imagini video cu acesta au fost făcute sâmbătă seară, când s-a retras împreună cu forțele sale din Rostov. Informații care ar confirma sosirea lui Prigojin în Belarus, de asemenea, nu sunt.

Cine este Prigojin și grupul „Wagner”

Prigojin a fost condamnat pentru jaf și agresiune în 1981 la 12 ani de închisoare. După ce a fost eliberat, a deschis o afacere de restaurant în Sankt Petersburg în anii︐90. Atunci l-ar fi cunoscut pe Putin, care era viceprimar al orașului. Ulterior, Prigojin a folosit această legătură pentru a dezvolta o afacere de catering și a obținut contracte profitabile cu guvernul rus, care i-au adus porecla de „bucătarul lui Putin”. În ianuarie 2023, Prigojin a recunoscut că a fondat, condus și finanțat grupul „Wagner”.

Wagner a fost creat în anul 2013 în regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei ca o anexă a GRU (Wagner a fost numele conspirativ al lui Dmitri Utkin, fondatorul grupului). Rusia a negat în repetate rânduri existența Grupului „Wagner”, dar raportul din 24 aprilie 2020 al Consiliului de Securitate ONU a afirmat că această armată privată a intervenit în Războiul Civil Libian. Mercenari din Wagner se află și în Africa, și în Ucraina, invadată de Rusia în februarie 2022.

Wagner a fost creat cu un anumit scop – să ucidă oameni la comanda forțelor speciale ruse. Liderii grupului însă, fiind niște mercenari, nu puteau fi controlați și, imediat ce aceștia nu se mai supuneau, erau lichidați. Potrivit unor experți, după mai multe declarații scandaloase ale lui Prigojin, acesta, probabil, urma să aibă aceeași soartă. A fost acțiunea lui Prigojin o încercare de a evita inevitabilul? Posibil. Și pentru că Prigojin a renunțat să intre în Moscova, ce garanții (anume garanții, nu promisiuni, pentru că prețul cuvântului lui Putin îl știe toată lumea) a primit acesta ca să-și întoarcă „armata” la doar 200 de km de capitala Rusiei? Stabilirea în Belarus? Nu cred că este o opțiune perfectă pentru Prigojin – să se afle în țara marionetei lui Putin.

Planul B

Când a început „marșul” lui Prigojin, au fost efectuate percheziții la sediul grupului „Wagner”, precum și în locuința acestuia. Au fost confiscate 4 miliarde de ruble cash, bani care, potrivit lui Prigojin, ar fi fost destinați pentru salarii și pentru a plăti compensații rudelor celor uciși în  război. 

Au mai fost depistate și arme, substanțe narcotice, lingouri de aur, dar și câteva pașapoarte cu fotografia lui Prigojin, însă cu date false. De aici reiese că Prigojin avea planul B – de a se evacua din Rusia, doar că acest plan a fost destrămat când au fost efectuate perchezițiile. 

Opinia experților

Richard Dunnatt, fost șef al Statului Major al Marii Britanii, general în rezervă, consideră că „marșul” ar fi fost o tactică bine gândită, pentru ca grupul „Wagner” în frunte cu Prigojin să fie relocat în Belarus, de unde le va fi mai ușor să ia Kievul. „Dacă el (Prigojin, n.r.) și-a păstrat forțele militare principale, acestea reprezintă un pericol pentru Ucraina, aflându-se cel mai aproape de Kiev”, declară Dunnatt.

Potrivit uneia dintre ipotezele lui Vladimir Osecikin, un activist pentru drepturile omului de origine rusă, care operează site-ul anticorupție Gulagu.net, rebeliunea lui Prigojin nu e decât „un spectacol bine regizat, inclusiv de persoane din Serviciul Federal de Protecție (FSO) și Serviciul Federal de Securitate (FSB), scopul cărora este ca Putin să demită conducerea FSB, FSO, precum și pe cea a Ministerului Apărării”. Rămâne sub semnul întrebării dacă Prigojin a știut toate planurile celor cu care a fost în cârdășie sau acesta a fost folosit de generali pentru a-și atinge scopurile.

Activistul susține că în interiorul PMC „Wagner” are loc o fisură, grupul divizându-se între cei care-l susțin pe Prigojin și cei care îl urăsc, cei din urmă fiind chiar mai mulți. Prigojin, în goana după slavă, se face vinovat de moartea multor membri Wagner, forțându-i practic să meargă la moarte sigură. „Totodată, circa 100 de oameni au fost executați, pentru că au refuzat să îndeplinească ordinele lui ilegale”, declară Osecikin, susținând că există probabilitatea ca din acest motiv Prigojin să fie lichidat chiar de mercenari din grupul său.

Expertul militar israelian, David Sharp, spune pentru Novaya gazeta. Europe că urmează să dispară și grupul „Wagner”. „Este evident că autoritățile nu vor abandona încercările lor de a lichida toate formațiunile care nu se află sub controlul lor. Ordinul de a semna contracte cu Ministerul Apărării cere tuturor să ia armele în mână până la 1 iulie. Este clar că o astfel de structură precum PMC „Wagner” nu trebuie să mai existe. Până la interzicerea chiar și a denumirii organizației. O parte din personal va semna contracte cu armata, unii pot pleca în Africa sau, împreună cu liderul lor, în Belarus. Un anumit număr de mercenari poate fi demobilizat, așa cum s-a întâmplat deja cu un număr mare de foști prizonieri”, susține expertul militar.

Politologul rus, Abbas Galleamov, într-un interviu pentru Spektr, caracterizează rezultatele acestei rebeliuni drept „o slăbire bruscă a pozițiilor lui Putin și a regimului per ansamblu. Toată lumea a văzut că sistemul politic a căzut practic în paragină, și-a pierdut capacitatea de a soluționa conflictele care clocesc în interior”.

Serghei Migdal, fost angajat al serviciilor speciale și al forțelor speciale ale poliției israeliene, susține că Prigojin nu intenționa să-l detroneze pe Putin. „Sarcina maximă era să-i îndepărteze pe Serghei Șoigu și pe Valeri Gherasimov. Dar Putin nu-i înlătură nici măcar pe cei mai ineficienți oficiali și comandanți. Prigojin este, în primul rând, un criminal și un om de afaceri. El a simțit că a fost prins în ungher. A devenit clar că Șoigu și Gerasimov au decis să-i pună capăt și, eventual, să-l închidă sau chiar să-l elimine, precum și să desființeze PMC «Wagner». Și Prigojin a decis să întoarcă tabla de șah. Dar a fost luat de val în acest joc. Trebuie de ținut cont că în aprovizionarea cu muniție PMC «Wagner» depinde completamente de Ministerul Apărării. Întregul marș a părut o aventură”, consideră Migdal.

Pe de altă parte, Migdal, la fel ca și alți experți, accentuează faptul că Putin nu iartă, „mai ales după o astfel de umilință”. Acesta presupune că șeful grupului „Wagner” ar intenționa să plece în Africa și să se bazeze acolo cu batalionul personal de paznici dedicați. „Va fi un exil frumos. Dacă i se va oferi o astfel de oportunitate, vom vedea. Putem presupune că Prigojin va fi lichidat cu prima ocazie”, crede expertul.

De aceeași părere este și politologul rus, Arkadi Dubnov, care susține că „ceea ce s-a întâmplat poate deveni un precedent care subminează ideologia regimului Putin în ochii propriei populații. Aventura nu atât de nereușită a lui Prigojin nu a făcut decât să confirme vulnerabilitatea ideologiei lui Putin. Vladimir Putin nu-l va ierta pe Prigojin pentru umilința sa”, punctează acesta.