Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rebelii houthi au atacat din…

Rebelii houthi au atacat din greșeală o navă care transporta petrol rusesc. Tensiunile din Marea Roșie continuă

Imagine-simbol. Sursa foto: Reuters

Militanții houthi au atacat din greșeală o navă sub steagul panamez, care transporta petrol rusesc, într-un atac cu rachete din largul Yemenului, înregistrat vineri, a declarat firma britanică de securitate maritimă Ambrey, notează Reuters. Pe de altă parte, în noaptea spre 13 ianuarie, Statele Unite au lansat o nouă lovitură asupra pozițiilor Houthis din Yemen.

Organizația United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a declarat că a primit un raport privind lansarea unei rachete la 90 de mile nautice la sud-est de orașul-port Aden din Yemen.

„Comandantul a raportat că o rachetă a aterizat în apă la 400-500 de metri distanță și că a fost urmată de trei ambarcațiuni de mici dimensiuni”, se arată în nota consultativă a UKMTO.

Pagube sau victime nu au fost înregistrate. Potrivit companiei Ambrey, aceasta a fost a doua navă care transporta petrol rusesc care a devenit din greșeală ținta rebelilor houthi.

Între timp, în noaptea de 13 ianuarie, Statele Unite au lansat o nouă lovitură asupra pozițiilor Houthis din Yemen. Potrivit Comandamentului central al forțelor armate americane, ținta rachetelor a fost o stație radar, atacul fiind „o următoare” acțiune „menită să diminueze capacitatea Houthis de a ataca navele maritime, inclusiv navele comerciale

Armata americană și cea britanică au lansat joi, 11 ianuarie, lovituri asupra zonelor controlate de Houthi în Yemen, folosind avioane de luptă și rachete. Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, atacul a fost un „răspuns direct la atacurile fără precedent ale Houthi împotriva navelor maritime internaționale din Marea Roșie – inclusiv la utilizarea de rachete balistice anti-navă pentru prima dată în istorie”.