Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tensiuni între Iran și SUA:…

Tensiuni între Iran și SUA: Armata americană și cea britanică au atacat zone controlate de separatiștii Houthi în Yemen

Sursa foto: CNN

Armata americană și cea britanică au lansat joi, 11 ianuarie, lovituri asupra zonelor controlate de Houthi în Yemen, folosind avioane de luptă și rachete, după ce administrația Biden și aliații săi au avertizat că gruparea militantă susținută de Iran „va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra transportului maritim comercial din Marea Roșie”.

Un comunicat de presă de la Casa Albă arată că loviturile au fost efectuate la indicațiile președintelui SUA, sprijinit și de Australia, Bahrain, Canada și Tările de Jos. Biden a declarat că a ordonat aceste lovituri „ca răspuns direct la atacurile fără precedent ale Houthi împotriva navelor maritime internaționale din Marea Roșie – inclusiv la utilizarea de rachete balistice anti-navă pentru prima dată în istorie.”.

Mai mult de 50 de națiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internațional. Echipaje din peste 20 de țări au fost amenințate sau au fost luate ostatice în acte de piraterie. Mai mult de 2 000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roșie – ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce privește transportul produselor”, motivează administrația Biden.

Printre locațiile vizate de atacul militarilor americani și britanici se numără sisteme radar, depozite și locuri de lansare a dronelor, depozite și locuri de lansare a rachetelor balistice și depozite și locuri de lansare a rachetelor de croazieră, au declarat oficiali de rang înalt pentru CNN.

Nu voi ezita să iau măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar”, a punctat Biden.

CNN scrie că unii oficiali americani s-au temut că un atac direct asupra Houthi în Yemen ar fi exact ceea ce grupul își dorește: ar atrage SUA într-un angajament direct cu grupul proxy iranian și ar putea să își angajeze forțele într-un conflict mai prelungit.

Houthi sunt un grup militant susținut de Iran și situat în Yemen. De la începutul războiului între Israel și Gaza, separatiștii au început să lanseze atacuri împotriva navelor maritime din Marea Roșie. Însă, potrivit sursei citate, multe dintre navele comerciale nu au avut nicio legătură cu Israelul. Bradley Cooper, comandantul Comandamentului Central al Marinei SUA, a declarat săptămâna trecută că SUA evaluează că 55 de națiuni au „legături directe” cu navele atacate.