Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Războiul din Ucraina vs șocul…

Războiul din Ucraina vs șocul economic

Imagine-simbol

Zilele trecute Rusia a dat startul unui nou capitol, mai metodic, al războiului din Ucraina, intenționând să zdrobească apărarea ucraineană, evitând, totodată, gafele care au afectat puternic forțele ruse în primele săptămâni ale războiului. Oficialii ruși au declarat că forțele de rachete și artilerie peste noapte au lovit sute de ținte militare ucrainene.

Cel mai mult a fost atacată regiunea de est, Donbas, centrul industrial al Ucrainei, unde separatiștii pro-Moscova au dus lupte cu forțele ucrainene încă de când Rusia a ocupat Peninsula Crimeea a Ucrainei, în 2014. Regiunea a devenit acum obiectivul teritorial declarat al forței de invazie rusă de-a lungul unui front, care se întinde pe aproximativ 300 de mile.

Armata ucraineană a declarat că marți, 19 aprilie, forțele sale au respins de-a lungul frontului șapte lovituri diverse ale Rusiei, distrugând în lupte 10 tancuri și 18 unități blindate. Susținătorii occidentali ai Ucrainei, în frunte cu SUA, se grăbesc să trimită arme cu rază lungă de acțiune. Potrivit NBC News, administrația președintelui Joe Biden se pregătește, săptămâna aceasta, să anunțe despre livrarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Acesta va fi „similar ca mărime” cu cel anterior, când SUA au alocat Ucrainei arme în valoare de 800 de milioane de dolari. Totodată, NBC News susține, citând surse din Casa Albă, că, de această dată, vor fi incluse piese de artilerie și „zeci de mii” de muniții.

Ne bombardează cu tot ce pot”

Între timp, Rusia a respins solicitarea de a întrerupe luptele și de a permite evacuarea civililor din Ucraina, declarând că acest lucru doar le va oferi luptătorilor ucraineni timp pentru înarmare. Pe de altă parte, în timp ce trupele ruse se apropie, soldații ucraineni ascunși în orașul asediat Mariupol au emis un mesaj de disperare.

„Suntem înconjurați; ne bombardează cu tot ce pot”, a spus un soldat ucrainean. „Singurul nostru plan este ca blocada să fie distrusă de forțele noastre, astfel încât să putem ieși de aici”, a adăugat acesta.

Potrivit presei ucrainene, Mariupolul se află sub asediu de la 1 martie, iar trupele ruse îl bombardează constant, încercând să preia controlul total asupra orașului. Marți dimineață, 19 aprilie, președintele Volodîmîr Zelenskîi a declarat că forțele ruse au început „bătălia pentru Donbas”. Ulterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că a început următoarea etapă a „operațiunii militare speciale în Ucraina”, care vizează, potrivit acestuia, „eliberarea completă a republicilor populare Donețk și Luhansk”.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mîhailo Podoleak, a declarat pentru Reuters că, „în contextul tragediei de la Mariupol, procesul de negociere a devenit și mai complicat” și nu se cunoaște când vor avea loc următoarele negocieri. Pe 1 aprilie curent, a avut loc ultima rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia, în format online, care s-a încheiat, însă, fără rezultate promițătoare.

Cum afectează războiul din Ucraina economia țărilor europene

La aproape două luni de la începutul conflictului, războiul din Ucraina continuă să exercite presiuni puternice asupra prețurilor, costul petrolului încă din martie rămânând peste 100 de dolari per baril, luna în care prețul gazului, grâului, aluminiului, nichelului și al altor mărfuri a crescut semnificativ, împingând inflația europeană la un record maxim – de 7,5%.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat marți, 19 aprilie, că nu toate statele vor fi afectate în mod egal de șocul economic al războiului. Țările cu „dependență puternică de energia rusă”, în primul rând, Italia și Germania, vor suferi cel mai mult. De asemenea, în acest an, Franța va resimți efectul exploziei războiului prin creșterea PIB-ului, cu 2,9%.

Războiul și economia Rusiei

Potrivit ultimelor previziuni economice ale FMI, publicate pe 19 aprilie, în acest an PIB-ul Rusiei, asupra căreia au fost impuse sancțiuni masive după invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, va scădea cu 8,5%, în timp ce PIB-ul Ucrainei va scădea cu 35%.

„Chiar dacă războiul se termină curând, pierderea de vieți omenești, distrugerea capitalului fizic și fuga cetățenilor vor împiedica serios activitatea economică pentru mulți ani de acum înainte”, avertizează autorii raportului.

În ceea ce privește Rusia, „sancțiunile comerciale și financiare, inclusiv excluderea unor bănci rusești din sistemul internațional de plăți Swift și interzicerea accesului la activele băncii centrale, vor avea un impact grav asupra economiei ruse”, susțin ei. După o prăbușire de 60%, rubla a revenit practic la nivelul de dinainte de invazie.

Totuși, plecarea companiilor străine din Rusia afectează multe industrii, inclusiv aviația și transportul aerian, finanțele, sectorul IT și agricultura.

„Atâta timp cât sunt în vigoare aceste sancțiuni – iar ele pot rămâne în vigoare pentru o perioadă de timp destul de lungă – economia rusă se va mișca pe o traiectorie de creștere complet diferită”, a spus noul economist-șef al FMI Pierre-Olivier Gurinsha într-un interviu pentru Reuters.

Șocul este deja destul de semnificativ… Și nu ne așteptăm ca economia Rusiei să se redreseze”, a specificat acesta.