Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Răspunsul MAEIE la insinuările purtătoarei…

Răspunsul MAEIE la insinuările purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe față de R. Moldova. „Întâi de toate, nu „Moldavia”, ci „Moldova”

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova a venit cu un răspuns la declarațiile Purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, după ce aceasta a spus că guvernarea R.Moldova ar acționa contrar criteriile de la Copenhaga, instaurând în țară „un sistem centralizat, control total și cenzură”.

Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe sunt inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră. Dorim să reamintim că există o adevărată opoziție parlamentară și extra-parlamentară în Republica Moldova. Totodată, mass-media poate liber să comenteze și să critice acțiunile autorităților, în limitele prevăzute de lege și cu condiția ca aceasta să nu pună în pericol securitatea țării”, se arată în postarea lui Igor Zaharov, consilierul pe comunicare a ministrului afacerilor de externe, Nicu Popescu.

Potrivit indicelui libertății presei publicat de organizația internațională nonguvernamentală „Reporteri fără Frontiere”, Republica Moldova se clasează pe locul 40, cu 49 de puncte mai bine decât în 2020. La rândul său, Federația Rusă se clasează pe locul 155 din 180 posibile” se mai menționează în mesaj.

Pe lângă criteriile de la Copenhaga, îi sugerăm doamnei Zaharova să recitească Constituția Rusiei, care, printre altele, garantează tuturor libertatea de gândire și exprimare, dreptul de a căuta, primi, transmite, produce și difuza informații prin orice mijloace legale. De asemenea, este garantată libertatea informațiilor în masă, iar cenzura este interzisă. Dorim părții ruse ca aceste prevederi să fie aplicate complet și necondiționat pentru a asigura protecția drepturilor și libertăților, în beneficiul tuturor cetățenilor Federației Ruse.” punctează cei de la MAEIE.

Anterior, Zaharova a mai făcut declarații cu referire la R. Moldova, acuzând Chișinăul de „isterie antirusească” după ce a fost semnat decretul privind promulgarea legii care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova,