Principală  —  IMPORTANTE   —   Moscova acuză din nou Chișinăul.…

Moscova acuză din nou Chișinăul. Zaharova, după ce Parlamentul a adoptat o declarație prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: „Solicităm autorităților să înceteze retorica antirusească”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, se declară revoltată de Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei adoptată joi, 2 martie, de Parlament. Ea afirmă că deputații de la Chișinău s-au solidarizat „cu cele mai odioase declarații ale manipulatorilor lor occidentali”.

Totodată, autoritățile de la Moscova au acuzat autoritățile de la Chișinău că „închid ochii la încercările regimului de la Kiev de a submina situația din această regiune” și solicită autorităților din R. Moldova „să dea dovadă de reținere în ceea ce privește situația” din regiunea transnistreană.

„Pe 2 martie, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o rezoluție antirusească elaborată în spiritul unor opuse similare publicate anterior de structurile europene și euroatlantice și de țări individuale din UE și NATO. Procedând astfel, deputații s-au solidarizat cu cele mai odioase declarații ale manipulatorilor lor occidentali.

În paralel, tensiunea în jurul problemei transnistrene este inflamată în mod artificial. Chișinăul închide ochii la încercările regimului de la Kiev de a submina situația din această regiune.

În acest context, solicităm încă o dată autorităților moldovenești să înceteze retorica antirusească de confruntare, care nu are niciun fel de fundament, și să dea dovadă de reținere în ceea ce privește situația din Transnistria. În ceea ce ne privește, confirmăm disponibilitatea noastră de a dezvolta o cooperare constructivă și pragmatică cu Chișinăul și de a continua eforturile acestora în vederea soluționării problemei transnistrene”, a declarat Zaharova.

Parlamentul R. Moldova condamnă brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptată joi, 2 martie, de Legislativ cu votul a 55 de deputați din fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Membrii fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala la începutul ședinței, după ce au propus ca majoritatea să-și retragă proiectul de hotărâre pentru a elabora o declarație comună. Partidul Șor nu s-a prezentat la ședință.

Deputații au constatat că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă. Potrivit documentului, acest act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă.

Parlamentarii solicită Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei.

În același timp, autoritățile Republicii Moldova susțin eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina.

Autoritățile de la Chișinău nu au confirmat informația difuzată de partea rusă privind „livrările de materiale radioactive în porturile din regiunea Odesa”, care ar urma să fie utilizate, conform purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, la „escaladarea tensiunii” din jurul regiunii transnistrene.

„Condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Rusiei împotriva Ucrainei și solicită să înceteze imediat toate activitățile militare”. Declarația Parlamentului, adoptată doar cu votul deputaților PAS