Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Raport privind Obiectivele de Dezvoltare…

Raport privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: Recesiunea economică din 2020 nu a contribuit prea mult la încetinirea crizei climatice

Mai multe țări și comunități recunosc necesitatea de a consolida eforturile de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în lumina daunei aduse oamenilor din întreaga lume de pandemia COVID-19, potrivit Raportului privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2021, lansat în iulie de către Organizația Națiunilor Unite.

Raportul arată că deciziile și acțiunile întreprinse în următoarele 18 luni vor determina dacă planurile de redresare după pandemie vor plasa lumea pe calea realizării obiectivelor convenite la nivel global, care vizează stimularea creșterii economice și a bunăstării sociale, protejând în același timp mediul.

Potrivit documentului, care urmărește eforturile globale de realizare a ODD-urilor, COVID-19 a provocat o perturbare majoră a vieții și a mijloacelor de trai ale oamenilor. În timp ce progresele înregistrate în realizarea ODD-urilor au fost lente chiar și până la declanșarea pandemiei, încă 119-124 de milioane de persoane au fost împinse înapoi în sărăcie în 2020. Echivalentul a 255 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă au fost pierdute, iar numărul persoanelor care suferă de foame, care și așa era în creștere înainte de pandemie, a crescut cu 83-132 de milioane.

Pandemia a expus și intensificat inegalitățile în țară și între țări. La situația din 17 iunie 2021, au fost administrate aproximativ 68 de vaccinuri pentru fiecare 100 de persoane din Europa și America de Nord, comparativ cu mai puțin de 2 în Africa Sub-sahariană. Până la 10 milioane de fete vor fi expuse riscului de căsătorie a minorilor ca urmare a pandemiei în următorul deceniu. Prăbușirea turismului internațional afectează în mod disproporționat statele mici insulare în curs de dezvoltare.

Recesiunea economică din 2020 nu a contribuit prea mult la încetinirea crizei climatice. Concentrațiile majore de gaze cu efect de seră au continuat să crească, în timp ce temperatura medie globală a fost cu aproximativ 1,2°C peste nivelele preindustriale, fiind periculos de aproape de limita de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris.

Fluxurile globale de investiții străine directe au scăzut cu 40% în 2020 față de 2019. Pandemia a adus provocări financiare imense, în special pentru țările în curs de dezvoltare – cu o creștere semnificativă a datoriei.

Potrivit raportului, pentru a readuce ODD-urile din nou pe calea cea dreaptă, guvernele, orașele, întreprinderile și industriile trebui să utilizeze recuperarea pentru a adopta căi de dezvoltare cu emisii reduse de carbon, reziliente și favorabile incluziunii care vor reduce emisiile de dioxid de carbon, vor conserva resursele naturale, crea locuri de muncă mai bune, promova egalitatea de gen și combate inegalitățile în creștere.

Unele fapte și cifre cheie suplimentare:

  • Rata sărăciei extreme la nivel mondial a crescut pentru prima dată din 1998, de la 8,4% în 2019 la 9,5% în 2020.
  • Șocurile legate de pandemie pot declanșa o creștere a întârzierilor în materie de dezvoltare, care afectează deja mai mult de unul din cinci copii.
  • Pandemia a oprit sau a inversat progresul în domeniul sănătății și reprezintă amenințări majore dincolo de boala în sine. Aproximativ 90% dintre țări raportează în continuare una sau mai multe întreruperi ale serviciilor esențiale de sănătate.
  • Impactul pandemiei de COVID-19 asupra școlarizării este o „catastrofă generațională”. Un număr suplimentar de 101 milioane de copii și tineri au scăzut sub nivelul minim de competențe de citire, eliminând câștigurile în materie de educație obținute pe parcursul ultimelor două decenii.
  • Pandemia de COVID-19 a afectat negativ progresul spre egalitatea de gen: violența împotriva femeilor și fetelor s-a intensificat; se preconizează că numărul căsătoriilor minorilor va crește; și femeile au suferit de pierderea locului de muncă în măsură disproporționată  și au sporit munca de îngrijire la domiciliu.
  • 759 de milioane de oameni au rămas fără energie electrică, iar o treime din populația globală a dus lipsă de combustibili și tehnologii curate pentru gătit în 2019.
  • În perioada 2015-2020, lumea nu a reușit să atingă țintele pentru 2020 de a stopa pierderea de biodiversitate și în fiecare an s-au pierdut 10 milioane de hectare de pădure.

Raportul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2021 poate fi găsit la: https://unstats.un.org/sdgs/report/2021/

Rapoartele ODD anuale oferă o imagine de ansamblu asupra eforturilor de implementare, depuse la nivel mondial până în prezent, evidențiind domeniile de progres și unde sunt necesare mai multe acțiuni. Acestea sunt întocmite de Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU, cu aportul organizațiilor internaționale și regionale și al sistemului de agenții, fonduri și programe al Organizației Națiunilor Unite. La întocmirea rapoartelor contribuie, de asemenea, mai mulți statisticieni naționali, experți ai societății civile și din mediul academic.