Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va avea un…

R. Moldova va avea un Monitor al Proprietății Media. Scopul: sporirea transparenței proprietarilor media și combaterea concentrării mijloacelor de informare în masă

Republica Moldova va fi inclusă, începând cu acest an, în Monitorul Proprietății Media care listează proprietarii mijloacelor de informare în masă și își propune să facă lumină asupra riscurilor la adresa pluralismului media, cauzate de concentrarea proprietății mass-media, informează Consiliul Audiovizualului.

Monitorul, întocmit de compania internațională Global Media Registry, mai evaluează calitativ condițiile de piață și mediul juridic, pentru a înțelege caracteristicile naționale și a detecta factorii de creștere sau de reducere a riscului pentru concentrarea mass-media, notează sursa citată.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a anunțat că UE, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei (AA), vor cofinanța Monitorul Proprietății Media, care va ajuta părțile interesate, cum ar fi CA, să sporească transparența proprietății media și să combată concentrarea mijloacelor de informare în masă.

În plus, acesta poate sprijini lupta împotriva dezinformării, furnizând nu numai date despre proprietarii principali ai companiilor media, ci și contextul privind interesele politice și economice afiliate acestora pentru a influența opinia publică. Acesta este un element esențial în sprijinirea instituțiilor și în consolidarea capacității Consiliului de a-și îndeplini sarcinile eficient și în conformitate cu acquis-ul UE”, a declarat Ambasadorul Jānis Mažeiks.

Monitorul Proprietății Media Moldova va fi realizat în cadrul proiectului „InfoTrust Alliance Moldova”, pus în aplicare de GIZ Moldova.

Ziarul de Gardă a relatat în 2022 despre proprietarii posturilor de televiziune din R. Moldova, multe dintre ele fiind controlate politic. De atunci, situați s-a schimbat, mai multe posturi trecând sub influența Partidului Șor.

De asemenea, ZdG a analizat cum activitatea posturilor de televiziune a căror licență a fost suspendată (nu) a fost întreruptă prin deciziile CSE, dar și unde au migrat știrile și programele de divertisment ale acestor posturi TV.