Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin afirmă că Rusia are…

Putin afirmă că Rusia are puterea de a încheia „operaţiunea specială” din Ucraina fără să folosească arme nucleare

Sursă foto: The Moscow Times/ Kremlin.ru

Preşedintele Vladimir Putin a declarat într-un interviu duminică, 4 mai, că Rusia are suficientă forţă şi resurse pentru a duce războiul din Ucraina la concluzia sa logică, deşi speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare, potrivit agenției de știri Reuters.

Putin a ordonat ca mii de trupe ruseşti să intre în Ucraina în februarie 2022, declanşând cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai mare confruntare dintre Moscova şi Occident de la adâncimea Războiului Rece.

Sute de mii de soldaţi au fost ucişi sau răniţi, iar preşedintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să pună capăt „băii de sânge” pe care administraţia sa o prezintă drept un război prin procură între Statele Unite şi Rusia.

Într-un film al televiziunii de stat despre un sfert de secol petrecut de Putin ca lider suprem al Rusiei, intitulat „Rusia, Kremlin, Putin, 25 de ani”, Putin a fost întrebat de un reporter despre riscul unei escaladări nucleare în urma războiului din Ucraina.

„Au vrut să ne provoace astfel încât să facem greşeli”, a spus Putin, vorbind lângă un portret al ţarului Alexandru al III-lea, un conservator din secolul al XIX-lea care a reprimat disidenţa. „Nu a fost nevoie să folosim aceste arme … şi sper că nu va fi nevoie de ele”.

„Avem suficientă forţă şi mijloace pentru a duce ceea ce a fost început în 2022 la o concluzie logică cu rezultatul pe care Rusia îl cere”, a spus Putin.

Trump a semnalat de câteva săptămâni că este frustrat de eşecul Moscovei şi Kievului de a ajunge la termeni pentru a pune capăt războiului, deşi Kremlinul a declarat că acest conflict este atât de complicat încât progresul rapid dorit de Washington este dificil.

Fostul preşedinte american Joe Biden, liderii vest-europeni şi Ucraina au catalogat invazia drept o acaparare de terenuri în stil imperial şi au promis în mod repetat să învingă forţele ruse, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina.

Putin descrie războiul drept un moment de răscruce în relaţiile Moscovei cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989 prin extinderea NATO şi invadarea a ceea ce el consideră sfera de influenţă a Moscovei.

Trump a avertizat că conflictul s-ar putea transforma în al Treilea Război Mondial. Fostul director al CIA, William Burns, a declarat că la sfârşitul anului 2022 exista un risc real ca Rusia să poată folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, afirmaţie respinsă de Moscova.

Putin, un fost locotenent-colonel KGB care a preluat preşedinţia în ultima zi a anului 1999 de la un Boris Elţîn bolnav, este cel mai longeviv lider de la Kremlin de la Iosif Stalin, care a condus timp de 29 de ani până la moartea sa în 1953.

Disidenţii ruşi – majoritatea aflaţi acum în închisoare sau în străinătate – îl consideră pe Putin un dictator care a construit un sistem fragil de conducere personală, bazat pe linguşire şi corupţie, care conduce Rusia spre declin şi tulburare.

Susţinătorii lui Putin, despre care sondajele ruseşti spun că are o rată de aprobare de peste 85%, îl prezintă ca pe un salvator care a ripostat împotriva unui Occident arogant şi a pus capăt haosului care a însoţit dezintegrarea Uniunii Sovietice din 1991.

În filmul atent coregrafiat al televiziunii de stat, care a oferit telespectatorilor o privire rară în spatele vieţii preşedintelui rus, Putin a fost arătat oferindu-i ciocolată şi o băutură rusească din lapte fermentat lui Pavel Zarubin, un corespondent de top al Kremlinului, în bucătăria sa privată de la Kremlin.

Putin a declarat că a îngenuncheat pentru prima dată în rugăciune în timpul crizei de la teatrul Nord-Ost din Moscova din 2002, când militanţii ceceni au luat peste 900 de persoane ostatice. Mai mult de 130 de ostatici au fost ucişi.

Nu mă simt ca un fel de politician”, a spus Putin despre cei 25 de ani la putere ca preşedinte şi prim-ministru. „Continui să respir acelaşi aer ca milioane de cetăţeni ruşi. Este foarte important. Cu voia lui Dumnezeu să continue cât mai mult timp posibil. Şi să nu dispară”.