Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtători de moarte. Harkov, Groza,…

Purtători de moarte. Harkov, Groza, Krivoi Rog… Rachetele rusești ucid zilnic cetățeni ucraineni. Fotoreportaj

Foto: Iakov Leașenko / EFE / EPA

În după-amiaza zilei de 5 octombrie, în satul Groza, regiunea Harkov, în urma unei lovituri de rachetă asupra unui magazin și a unei cafenele unde avea loc un priveghi pentru un militar au fost ucise peste 50 de persoane, printre care și un copil. Nici până astăzi nu poate fi stabilit sexul acestuia, atât de puternică a fost explozia. Printre morți se numără, de asemenea, cel puțin șase femei – cele mai multe dintre ele având peste 50 de ani.

Potrivit diferitelor surse, în satul Groza locuiau între 100 și 350 de persoane. Ministerul ucrainean de Interne nu exclude că lovitura de rachetă a fost dirijată de un lunetist, care este activ căutat de forțele de ordine. În perioada 6-8 octombrie în regiunea Harkov a fost declarat doliu.

A doua zi, armata rusă a lovit Harkovul, trei case au fost avariate. Un băiat de 10 ani și bunica sa au murit.

Novaya Gazeta Europe a adunat o compilație de fotografii cu alte cele mai grave atacuri rusești asupra obiectelor civile din Ucraina.

Aprilie 2023, bloc de locuit din Uman

Foto: Oleg Petrasiuk / EFE / EPA

În noaptea de 28 aprilie, armata rusă a lovit Umanul – o rachetă a lovit o clădire rezidențială de nouă etaje, omorând 23 de persoane, inclusiv șase copii. Alte aproximativ 20 de persoane au fost rănite.

O scară a clădirii a fost distrusă complet, iar restul clădirii a fost cuprinsă de flăcări. 27 dintre cele 46 de apartamente au fost complet distruse. În total, pe această scară locuiau 109 persoane.

După acest atac, la Moscova, lângă monumentul poetei Lesia Ukrainka a apărut un nou memorial spontan, unde, timp de câteva zile, veneau oameni simpli și jurnaliști. După un timp, poliția a început să-i rețină pe toți cei care depuneau flori la acest monument.

Ultimul atac asupra Umanului a avut loc în primăvara anului 2022. Mii de evrei hasidici vin în fiecare an în acest oraș – aceștia fac un pelerinaj anual la mormântul fondatorului mișcării lor, rabinul Nahman din Braslav. În 2023, în ciuda ostilităților, 32 de mii de pelerini au venit la Uman, ceea ce reprezintă cu nouă mii mai mult decât anul trecut.

Ianuarie 2023, o clădire rezidențială din Dnipro

Foto: Oleg Petrasiuk / EFE / EPA

Pe 14 ianuarie, forțele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale de nouă etaje din Dnipro. Au fost ucise 46 de persoane, inclusiv șase copii.

Atacul de la Dnipro a devenit unul dintre cele mai sângeroase de după atacul asupra blocurilor de apartamente din orașul Ceasov Iar din 2022. Atunci, în orașele rusești au început să apară în masă monumente spontane în memoria victimelor: unul dintre ele este monumentul Lesiei Ukrainka din Moscova, la care oamenii au început să aducă flori și după atacurile ulterioare.

În timpul atacului, Anastasia Șveț, în vârstă de 23 de ani, a supraviețuit, așteptând mai multe ore să fie salvată la etajul șapte al casei distruse. Cu câteva luni înainte de atac, a fost ucis iubitul ei. Ea a povestit pe rețelele de socializare că dormea în momentul când s-a produs explozia, după care peste ea a căzut o ușă.

„Nu știu unde sunt părinții mei. Mi se spune că au fost văzuți în viață, dar sunt sigură că erau în bucătărie, care nu mai există”, a scris ea.

Câteva zile mai târziu, s-a aflat că părinții fetei și pisica lor de companie au murit.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că imobilul a fost avariat de sistemele de apărare antiaeriană ucrainene. Ministerul Apărării al RF a declarat că atacul cu rachete din 14 ianuarie a fost îndreptat „împotriva sistemului de control militar al Ucrainei și a instalațiilor energetice aferente”.

Iulie 2022, o clădire de cinci etaje din Ceasov Iar

Foto: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei

În seara zilei de 9 iulie 2022, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra a două clădiri rezidențiale din orașul Ceasov Iar. Racheta a distrus parțial un cămin cu cinci etaje, în care s-au prăbușit două scări, în timp ce o altă clădire de apartamente cu cinci etaje a fost grav avariată. Patruzeci și opt de persoane au murit, inclusiv un copil.

Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul asupra orașului. Potrivit ministerului rus, în apropierea orașului Ceasov Iar a fost „distrus” un punct temporar de apărare teritorială al Brigăzii nr. 118 a Forțelor armate ale Ucrainei. De asemenea, ministerul a precizat că, în urma atacului, „au fost uciși trei sute de naționaliști”.

Potrivit The New York Times, militarii ucraineni se mutaseră în acest cămin cu două zile înainte de atac. La momentul atacului propriu-zis, potrivit publicației, în clădire locuiau cel puțin 10 civili, majoritatea femei în vârstă.

Iulie 2022, centrul orașului Vinnîțea

Foto: Roman Pilipei / EFE / EPA

În dimineața zilei de 14 iulie, forțele armate ruse au lansat un atac cu rachete asupra părții centrale a orașului Vinnîțea. În urma atacului, 27 de persoane au fost ucise.

După cum a scris presa locală, în momentul atacului în centrul orașului erau mulți oameni – în clădirea cu birouri situată în piață se afla o clinică, o cafenea, un atelier de croitorie și cercuri pentru copii. Înainte de acest atac, Vinnîțea era considerat unul dintre cele mai sigure orașe din Ucraina, aici se mutaseră mulți refugiați.

Printre morți se numără o fetiță de patru ani, Liza, cu sindromul Down, care venise de la Kiev la Vinnîțea împreună cu mama ei, Irina Dmitrieva, din motive de siguranță. În ziua atacului, ele se îndreptau spre un centru pentru copii cu nevoi speciale, care se afla la un bloc distanță de centrul orașului. Liza Dmitrieva a fost ucisă.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut atacul, explicând că lovitura asupra centrului orașului a fost dată fiind drept un „punct de cazare temporară pentru naziști”, care ar fi fost localizați acolo.

Iunie 2022, centrul comercial din Kremenciug

Foto: Oleg Petrasiuk / EFE / EPA

În după-amiaza zilei de 27 iunie 2022, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra centrului comercial Amstor din Kremenciug. 21 de persoane au murit, iar alte aproximativ 60 au avut nevoie de ajutor.

O rachetă a căzut în imediata vecinătate a centrului comercial, în timp ce o alta a lovit Uzina de mașini din Kremenciug. Suprafața incendiată ca urmare a atacului a fost de peste zece mii de metri pătrați. Acoperișul clădirii s-a prăbușit.

Ministerul rus al Apărării a confirmat lovitura cu „arme de înaltă precizie” asupra orașului Kremenciug, dar a negat că a lovit centrul comercial. Ministerul a susținut că lovitura a fost dată asupra halelor AFU de pe teritoriul Uzinei de mașini din Kremenciug, unde s-ar fi aflat armament occidental.

Aprilie 2022, gara din Kramatorsk

Wojciech Grzedzinski / The Washington Post / Getty Images

În dimineața zilei de 8 aprilie 2022, armata rusă a atacat cu o rachetă pe care scria „Pentru copii” o gară din Kramatorsk, unde se aflau cel puțin 500 de civili care așteptau să fie evacuați. În atac au fost ucise 61 de persoane, inclusiv 7 copii.

Au fost lovite platforma feroviară, un tren parțial plin și o parcare de lângă gară, unde după atac a izbucnit un incendiu.

Ministerul rus al Apărării a precizat că trupele ruse „nu au avut sarcini de tragere și nu au avut planuri de a face acest lucru” în Kramatorsk pe 8 aprilie, în timp ce lovitura asupra gării a fost efectuată de „o divizie de rachete a forțelor armate ucrainene din zona localității Dobropillia”.

Martie 2022, Teatrul Dramatic din Mariupol

Serghei Ilnițki / EFE / EPA

În dimineața zilei de 16 martie, armata rusă a lansat atacuri aeriene asupra piscinei Neptun și a Teatrului Dramatic din Mariupol, unde, potrivit diferitelor rapoarte, se adăposteau în acel moment între 600 și 1300 de civili.

Este încă dificil de stabilit numărul exact al morților. Administrația orașului Mariupol a declarat că au fost ucise aproximativ 300 de persoane. Agenția de știri Asossiated Press a efectuat propria investigație și a concluzionat că în atac ar fi putut fi uciși până la 600 de civili.

Potrivit Amnesty International, bombele au penetrat acoperișul din partea de est a teatrului și au explodat în sală, unde structura de susținere a acoperișului s-a prăbușit.

Ministerul rus al Apărării a declarat că clădirea Teatrului Dramatic nu a fost considerată o țintă, deoarece acolo ar fi putut fi ostateci. Potrivit versiunii ministerului, clădirea a fost aruncată în aer de către membrii regimentului Azov.