Principală  —  Ştiri   —   Proprietarul unui iaz și colegul…

Proprietarul unui iaz și colegul său au încercat să salveze un pescar prăbușit sub gheață. A intervenit IGSU, cei trei riscau să se înece

foto: Telegram/ IGSU

Trei persoane riscau să se înece în apa iazului din localitatea Branişte, raionul Rîșcani, în dimineața zilei de luni, 5 februarie. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), atenționează despre „riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice”.

Potrivit unui comunicat IGSU, un pescar s-a prăbușit sub gheața subțire a iazului. Proprietarul acestuia, împreună cu un coleg, a intervenit cu o barcă în ajutorul perscarului. În timpul deplasării, aceștia au observat că barca se scufunda sub apă, din cauza unor fisuri. Astfel, cei trei riscau să se înece.

Ajunși la fața locului, salvatorii IGSU au scos de sub gheață un bărbat în vârstă de 69 de ani, care se afla la circa 30 metri de la mal. Acesta a fost preluat de medici și transportat la spitalul raional în stare stabilă. Totodată, angajații, cu ajutorul echipamentului specializat, au tractat barca, în care se aflau cei doi bărbați în vârstă de 55 și 24 de ani, la mal.

Specialiștii nu recomandă aflarea amatorilor de pescuit pe gheața lacurilor, atunci când sunt înregistrate temperaturi scăzute, pentru că „gheața devine instabilă și este pericol de prăbușire”.

Mai mult, aglomerația de persoane pe gheață sau pe podurile de gheață deteriorate trebuie să fie evitată. Totuși, dacă persoanele aleg să pescuiască la copcă, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400-500 de grame la celălalt capăt”, reiterează reprezentanții IGSU.

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndemnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe margine, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.