Principală  —  IMPORTANTE   —   Prin aderarea R. Moldova la…

Prin aderarea R. Moldova la organizație, UE și-ar dori, de fapt, o apropiere de granița cu Rusia? Explicația expertului în politici și reforme europene

La 23 iunie 2023, s-a împlinit un an de când R. Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Deși beneficiază de numeroase investiții europene, unii locuitori din UTA Găgăuzia nu aprobă acest proces, evocând mai multe temeri. Una dintre frici este legată de „supărarea Rusiei”. ZdG a discutat cu un expert în politici și reforme europene pentru a face claritate.

ZdG a colectat din „temerile” cetățenilor din Găgăuzia, le-a analizat și demontat, pe rând, cu ajutorul expertului.

Oleg, locuitor Ceadîr-Lunga

Oleg din Ceadîr-Lunga este de părere că „Uniunea Europeană și-ar dori o apropiere de granița cu Rusia prin aderarea R. Moldova.” 

„Se are în vedere pentru ca (UE, n. r.) să fie mai aproape de granița Rusiei, poate de aceasta ei doresc (ca R. Moldova să adere la UE, n. r.), ca să fie mai aproape de Rusia”, consideră Oleg. 

„Europa vrea ca noi să nu fim cu Rusia, iată ce vrea Europa. Ca să o supere pe Rusia”, mai spune bărbatul. 

Prin aderarea R. Moldova la organizație, UE și-ar dori, de fapt, o apropiere de granița cu Rusia?

Expertul în politici și reforme europene a calificat această ipoteză ca fiind lipsită de logică. 

Mihai Mogâldea, director adjunct la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)

„Nu Uniunea Europeană își propune să-și extindă granițele către o zonă sau alta, ci mai degrabă țările din vecinătatea Uniunii Europene sunt cele care își doresc să adere la Uniunea Europeană. Deci, această afirmație este falsă, pentru că dacă ne uităm în istorie, vedem că inițiativa de a adera la această organizație vine din partea țărilor. Nu Uniunea Europeană este cea care merge la Chișinău, la Kiev sau la Tbilisi pentru a ruga aceste state să adere la această organizație. Acesta este primul lucru, al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este că Uniunea Europeană este în primul și în primul rând, o organizație care are la bază niște principii de funcționare de ordin economic, iar componenta economică este cea mai atractivă pentru majoritatea statelor care, fie sunt membre, fie își doresc să adere la această organizație. De aceea, trebuie să ținem cont de faptul că aspectele de ordin politic și de securitate sunt importante, dar dacă vom merge acum în stradă și vom întreba oamenii din R. Moldova de ce și-ar dori ca țara noastră să devină membră a Uniunii Europene, vom vedea că majoritatea dintre ei vor menționa nivelul de viață mai bun, condițiile economice mai bune din Uniunea Europeană, salariile și pensiile mai mari de acolo, oportunitățile mai bune care există în interiorul Uniunii Europene”, susține Mihai Mogâldea. 

Prin aderarea R. Moldova la organizație, UE și-ar dori, de fapt, o apropiere de granița cu Rusia? FALS! 

Această analiză este publicată în cadrul proiectuluiRepublica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene (https://www.crpe.ro/ro/category/republica-moldova/).