Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primul tur de scrutin în…

Primul tur de scrutin în atenția presei internaționale: „Surpriză de proporții în alegerile prezidențiale din R. Moldova”

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie a fost urmărit îndeaproape atât în R. Moldova, cât și în străinătate. Presa internațională notează în acest sens că deși alegerile prezidențiale au fost considerate o bătălie crucială între doi candidați foarte diferiți, iar participarea la vot a cetățenilor a fost mai mică decât în 2016.

De asemenea, presa străină în continuare scrie că R. Moldova rămâne ferm împărțită între două viziuni concurente: Dodon se orientează spre relațiile cu Moscova, în timp ce Sandu vede viitorul Moldovei ca parte a Uniunii Europene.  

„Surpriză de proporții în alegerile prezidențiale din R. Moldova. Candidata opoziției, Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. După ce inițial a fost dată pe locul al doilea la votul din țară, scorul s-a modificat simțitor după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora”, notează Digi 24. 

Digi 24 mai scrie că, candidata opoziției proeuropene, Maia Sandu, a câștigat categoric în fața lui Igor Dodon datorită faptului că diaspora s-a mobilizat în număr mare la vot:

„Dacă la votul din țară Igor Dodon și Maia Sandu erau la diferență de circa trei procente, după ce au început să vină și rezultatele de la secțiile de vot din diaspora – unde s-a stat la cozi și au votat în jur de 140 000 de persoane, candidata PAS a trecut în frunte și îl depășește pe actualul președinte prorus cu mai mult de un procent. După centralizarea rezultatelor indicate de procesele-verbale din 2 111 secții de vot din totalul celor 2 143 (însemnând 98,51 la sută din secțiile de vot), Maia Sandu avea 34, 81 la sută din voturi, în timp ce Igor Dodon – 33,68 la sută din voturi. Pe locul al treilea se situează Renato Usatîi cu 16,98 la sută din voturi. Mai mult, în voturile diasporei, Igor Dodon nici măcar nu este pe locul al doilea, ci s-a clasat abia al treilea”.

La rândul său, Euronews notează că deși unele rapoarte din R. Moldova realizate anterior l-au pus pe Dodon în față, Maia Sandu câștigă detașat în fața candidatului pro-rus datorită voturilor venite din diasporă.

Aceeași sursă mai menționează că înaintea scrutinului au avut loc mai multe tentative de fraudare a alegerilor, prin trucarea și cumpărarea voturilor:

„Maia Sandu și alți candidați din opoziție l-au acuzat pe Dodon și pe partidul său că au „împins” mii de alegători din regiunea separatistă a Transnistriei la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Atât la alegerile din 2016, cât și la cele parlamentare din 2019, zeci de mii de alegători au fost transportați peste Nistru – care separă Moldova de Transnistria – pentru a vota pentru partidele pro-Moscova. Rezultatele oficiale sugerează că moldovenii din diaspora au votat masiv pentru Sandu, dorind o apropiere către UE și o îndepărtare de Moscova”.

Deutsche Welle scrie că liderul opoziției Maia Sandu a obținut o conducere surpriză împotriva lui Igor Dodon și că o bătălie finală între cei doi urmează să aibă loc la sfârșitul acestei luni. 

De asemenea, la fel ca și alte publicații străine, Deutsche Welle menționează că „perechea care se luptă pentru victorie la alegerile la nivel național au păreri foarte diferite despre viitorul Moldovei. Președintele Dodon, care caută un al doilea mandat, dorește să mențină o relație strânsă cu Kremlinul, în timp ce principalul său rival, Maia Sandu, se declară în favoarea îmbunătățirii relațiilor cu Occidentul, în special cu UE”.

The Washington Post notează, citând AP, că fostul prim-ministru pro-occidental, Maia Sandu, se va confrunta cu contracandidatul său prorus, Igor Dodon, în al doilea tur de scrutin pe 15 noiembrie:

„Cu mai mult de 99 % din voturile acumulate în primul tur de scrutin, care a redus câmpul de la opt la doi candidați, Sandu a obținut aproape 36 % față de Dodon, care a obținut doar 33 %”.

Duminică, 1 noiembrie, în R. Moldova au avut loc alegeri prezidențiale.

Potrivit rezultatelor preliminare făcute publice de Comisia Electorală Centrală (CEC), în turul I, Maia Sandu a acumulat circa 487 de mii de voturi, echivalentul la 36.16 %, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 440 de mii de alegători (32.61 %). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47 769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.

Candidatul susținut de PSRM, Igor Dodon, și candidatul PAS, Maia Sandu, acced în turul doi al scrutinului prezidențial, care va avea loc pe 15 noiembrie.