Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prim-ministrul Poloniei: „Am cerut UE…

Prim-ministrul Poloniei: „Am cerut UE să impună un embargo asupra cărbunelui rusesc. Este necesar un plan de reconstrucție pentru Ucraina – 100 de miliarde EUR de la UE”

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, propune Uniunii Europene să impună un embargo asupra cărbunelui rusesc, în ciuda faptului că Federația Rusă este unul dintre cei mai mari furnizori de această resursă pentru regiunea în cauză. El a făcut această declarație în timpul vizitei sale la Bruxelles de marți, informează agenția PAP (Polska Agencja Prasowa).

În opinia sa, Europa ar trebui să înceteze să mai cumpere petrol și gaze din Rusia în următoarele luni, deoarece țara folosește aceste fonduri pentru a finanța războiul purtat în Ucraina. Premierul a mai indicat că este nevoie de un plan de reconstrucție pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de euro, finanțat de Uniunea Europeană. Premierul Mateusz Morawiecki s-a întâlnit marți după-amiază la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Vrem să oprim războiul, să oprim agresorul. (….) O putem face doar prin sancțiuni”, a spus Morawiecki la conferința de presă de după întâlnire. El a apreciat că eficacitatea sancțiunilor aplicate împotriva Rusiei era deja vizibilă.
„Economia rusă a primit o lovitură uriașă, pierderi uriașe. Dar nu este nevoie să ne înșelăm, aceeași economie (rusă) este, de asemenea, alimentată de valută în fiecare zi prin vânzarea de carbune și gaz”, a spus Morawiecki.

Prim-ministrul polonez a informat că a discutat cu șeful Comisiei Europene despre cum să facă Europa independentă de cărbunele rusesc. „Avem nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a impune un embargo. Suntem pregătiți pentru asta”, a spus prim-ministrul Morawiecki.

„Am cerut să nu fie importat cărbunele rusesc (în Europa), să se impună un embargo asupra cărbunelui rusesc. Și în următoarele luni, de asemenea, să nu se cumpere petrol și gaze (din Rusia), pentru că aceasta este măsura, prin care Putin poate finanța mașina de război”, a spus premierul.
„De aceea, Polonia cere ajutor pentru Ucraina, dar și sancțiuni pentru Rusia, pentru ca „nu Putin să hotărască soarta Ucrainei, ci pentru ca Ucraina să-și poată decide singură soarta”, explică oficialul polonez.

Cei mai mari consumatori de cărbune din UE pentru 2020 au fost Polonia (43%) și Germania (22%).