Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele american Joe Biden a…

Președintele american Joe Biden a promis că va „pune capăt” proiectului „Nord Stream-2”, dacă Rusia „va invada” Ucraina

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu cancelarul German Olaf Scholz. Stenograma conferinței de presă a celor doi șefi de state a fost publicată pe site-ul Casei Albe, anunță Novaya gazeta.

Președintele american a promis că gazoductul Nord Stream-2 nu va funcționa dacă Rusia „va invada” teritoriul Ucrainei.

„Dacă Rusia invadează, dacă tancurile sau trupele rusești trec din nou granița Ucrainei, nu va mai exista niciun „Nord Stream-2”. Vom pune capăt acestui lucru. <…> Vă promit, o putem face”, a declarat Biden.

Scholz a adăugat că țările „vor acționa în mod concertat” în ceea ce privește sancțiunile. „Vom lua măsuri împreună cu aliații noștri, cu partenerii noștri, cu Statele Unite, vom lua toate măsurile necesare”, a spus acesta.

Biden a mai spus că a purtat numeroase discuții cu partea rusă, în special cu președintele rus Vladimir Putin.

„Nu cred că el însuși știe ce va face. < … > Am fost foarte, foarte direct și dur cu președintele Putin atât la telefon, cât și față-n față. Vom impune cele mai severe sancțiuni [în cazul invaziei Rusiei în Ucraina], care au fost aplicate vreodată, sancțiuni economice, și va trebui să plătească scump pentru acest lucru în viitor”.

În același timp, după cum relatează CNN cu referire la o sursă, întâlnirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a ministrului german de externe Annalena Baerbock a fost anulată din cauza „Nord Stream-2” și a poziției privind furnizarea de arme letale. Potrivit interlocutorului canalului TV, Berbok a refuzat să declare că Germania va abandona „Nord Stream-2” în cazul invaziei Rusiei în Ucraina.

În ajun, au purtat tratative și președinții Rusiei și Franței, Vladimir Putin și Emmanuel Macron. Discuțiile au durat mai mult de cinci ore. Liderii celor două state au discutat despre situația din jurul Ucrainei și, de asemenea, au convenit să lucreze împreună asupra garanțiilor de securitate. În același timp, Putin a spus că NATO „continuă să furnizeze Ucrainei” arme. Potrivit președintelui francez, în prezent, „tensiunile cresc și toate acestea amplifică riscul de destabilizare”. Putin și Macron au convenit să discute, din nou, la telefon după vizita președintelui francez la Kiev.

Pe 1 februarie, președintele rus a purtat la Kremlin discuții cu premierul ungar Viktor Orban, iar pe 3 februarie – cu președintele argentinian Alberto Fernandez. O întâlnire între Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz este programată pentru 15 februarie.