Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Președinta Comisiei Europene despre situația…

Președinta Comisiei Europene despre situația ce ne așteaptă la iarnă: „Cu cât economisim mai repede și mai mult, cu atât vom fi mai în siguranță”

​Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, spune că trebuie să ne pregătim pentru o întrerupere chiar completă a aprovizionării cu gaze rusești și că, „cu cât economisim mai repede și mai mult, cu atât vom fi mai în siguranță”. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat publicației HotNews.ro

Prețurile au crescut și vor rămâne ridicate, afirmă șefa Comisiei Europene, iar statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze naturale al blocului comunitar.

Toate aceste măsuri se produc într-o tentativă de a atenua impactul unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze rusești. Planul prevede o reducere voluntară de 15% a consumului de gaz de către statele membre între lunile august și martie 2023.

Ursula von der Leyen anunță că UE își poate asigura „o plasă de siguranță” prin diversificarea ofertei și îndreptarea spre parteneri energetici de încredere.

„Avem deja niveluri record de livrări de gaz natural lichefiat din SUA. Cantități tot mai mari de gaze provin din Norvegia, din statele din Golf, Algeria sau Marea Caspică și din ce în ce mai multe țări din întreaga lume. Pe parcursul primului semestru al anului 2022, am importat cu 38 de miliarde de metri cubi mai mult gaz natural lichefiat și gaze din conducte, ceea ce înseamnă mai mult decât a compensa reducerea cu 28 de miliarde de metri cubi a aprovizionării cu gaze rusești”, declară șefa Comisiei Europene.

Deși este important ca fiecare cetățean al UE să fie implicat și pregătit pentru iarnă și pentru economii, Ursula von der Leyen susține că UE este conștientă că aceste măsuri nu sunt suficiente și anunță un șir de măsuri de reglementare a consumului de gaze naturale pentru industrii.

„Industria este un mare consumator de energie. Deci măsurile de economisire trebuie să înceapă de acolo. Le-am făcut statelor membre câteva recomandări pentru atingerea țintei de reducere cu 15% în sectorul industrial, asigurând în același timp buna funcționare a societății și a lanțurilor valorice. De exemplu, statele membre ar putea institui licitații sau sisteme de licitații pentru a încuraja industria să își reducă consumul de energie. (n.r. – pentru achiziția de energie de la producători)”, susține șefa Comisiei Europene.