Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Polonia dorește să amplaseze pe…

Polonia dorește să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare americane

Polonia dorește să amplaseze pe teritoriul său arme nucleare americane prin intermediul programului NATO de Partajare Nucleară, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un interviu pentru ziarul Dziennik Gazeta Prawna, citat de MoscowTimes

În același timp, șeful statului s-a îndoit de posibilitatea de a începe un război nuclear, deoarece acesta „ar însemna sfârșitul lumii”. „De asemenea, nu prevăd utilizarea așa-ziselor arme nucleare tactice”, a adăugat Duda, răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre un posibil atac nuclear din Rusia.

În 2022, Duda a anunțat, deja, dorința Poloniei de a primi arme nucleare din Statele Unite. Acest lucru s-a întâmplat după amenințările președintelui rus, Vladimir Putin, de a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei pe fundalul succeselor armatei ucrainene pe front.

Vara trecută, după ce s-a aflat despre transferul Rusiei de arme nucleare în Belarus, autoritățile poloneze și-au reamintit, din nou, intenția de a participa la programul Nuclear „Sharing” și de a realiza desfășurarea armelor nucleare americane pe teritoriul lor.

Partajarea nucleară este un acord între Statele Unite și aliații NATO, care include și Polonia, pentru a transfera, în caz de necesitate militară, arme nucleare din bazele de depozitare ale Statelor Unite. Ca parte a misiunii Alianței Nord-Atlantice, Statele Unite au desfășurat deja aproximativ 150 de bombe nucleare pe teritoriul țărilor europene.