Voturile basarabenilor „au determinat viitorul european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, spune Igor Grosu de la tribuna Parlamentului

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mulțumit cetățenilor români din R. Moldova care au votat în cadrul alegerilor prezidențiale din România de pe 18 mai. De la tribuna Legislativului, acesta a remarcat „amestecul fără precedent” al Rusiei în scrutin și a punctat că voturile basarabenilor „au determinat viitorul european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului”.
„Dragi moldoveni cu cetățenie română, atât de acasă, cât și din diaspora noastră, vă mulțumesc pentru mobilizarea fără precedent, pentru unitatea de care dăm dovadă atunci când de vocea noastră depinde soarta și viitorul nostru. Alegerile (prezidențiale din România, n.r.) care au avut loc duminică (18 mai, n.r.) au determinat viitorul european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Am dat dovadă că ne pasă de viitorul nostru comun, că vrem să fim de partea democrației, a păcii, a lumii libere.
Noi moldovenii știm foarte bine cum e să fii mereu șantajat de un stat agresor, cum este să rămâi fără lumină și căldură în plină iarnă, cum propaganda încearcă zilnic, ani la rând, să ne învrăjbescă, de aceea mă bucur pentru că în ciuda acestui amestec fără precedent, am izbutit. Democrația a învins!”, a spus Igor Grosu.
Declarația a fost făcută de Igor Grosu la ședința în plen a Parlamentului, joi, 22 mai.
În campania electorală, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al cărui lider este Igor Grosu, a anunțat că va susține candidatura lui Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale române, pe care l-a descrie drept „o persoană care s-a angajat să ajute R. Moldova din funcția de președinte al României”.
Potrivit rezultatelor finale a alegerilor prezidențiale din România, după numărarea celor 11 507 695 de voturi exprimate, Nicușor Dan a acumulat 53,60% (6 168 642 milioane de voturi), câștigând scrutinul, cu un avans de 829 589 de voturi față de contracandidatul său, George Simion, care s-a clasat pe locul 2, cu 46,40% (5 339 053 milioane de voturi).
George Simion a anunțat că va cere Curții Constituționale anularea alegerilor prezidențiale din România. Fostul candidat izolaționist a acuzat guvernele R. Moldova și Franței de implicare în alegerile de peste Prut.
În același timp, mii de români semnează, în aceste zile, mai multe petiții prin care se cere retragerea cetățeniei românilor din R. Moldova, verificarea modului prin care s-a acordat aceasta sau chiar, renumărarea voturilor exprimate în turul II al alegerilor prezidențiale din România și anularea voturilor cetățenilor din R. Moldova.
Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, Cristi Danileț, fost judecător din România, enumeră modalitățile prin care poate fi retrasă cetățenia română.
„Astfel, art. 25 din Legea 21/1991 nu permite retragerea cetățeniei române decât în trei cazuri:
a) românul din străinătate se înrolează în armata unei țări cu care rupem relațiile diplomatice sau cu care suntem în război;
b) respectivul cetățean face acte de terorism sau are legături cu teroriștii;
c) a obținut cetățenia în mod fraudulos.