Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Votat: Candidații la funcția de…

Votat: Candidații la funcția de președinte trebuie să strângă câte 15 mii de semnături la înregistrare

Imagine simbol

Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de modificare a Codului Electoral ce presupune anumite modificări pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Pentru inițiativă au votat majoritatea deputaților. Inițiativa este semnată de 5 deputați din PD, PSRM, PLDM, PL și neafiliatul Igor Vremea. Aceștia au fost membri a grupului de lucru special constituit de Parlament, care a lucrat timp de două săptămâni pentru elaborarea inițiativei.

În timpul dezbaterilor s-a stabilit că va fi introdus un amendament ce va obliga președintele ales să își suspende afilierea la un partid.

Pretendenții la funcția de șef al statului vor trebui să strângă cel puțin 15 mii de semnături din cel puțin jumătate din numărul raioanelor. La rândul său, din fiecare raion sau municipiu, candidații vor trebui să strângă cel puțin 600 de semnături.

Totodată în lege este introdusă și noțiunea de grup de inițiativă care este înregistrat de CEC pentru colectarea semnăturilor pentru un candidat sau pentru inițierea unui referendum. În grupul de inițiativă pot fi de la 25 la 100 de membri.