Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ MAEIE găzduiește o delegație…

VIDEO MAEIE găzduiește o delegație de miniștri de externe din cadrul formatului NB8. Ce au discutat oficialii străini cu șeful diplomației moldovenești

Sursa foto: MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) găzduiește, în perioada 27 – 28 aprilie, vizita miniștrilor de externe din cadrul formatului NB8. Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, și omologii săi din Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia au susținut joi, 27 aprilie, declarații de presă.

Oficialii au declarat că în cadrul întrevederii au discutat despre provocările cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, despre tentativele de destabilizare a situației de securitate din R. Moldova și despre sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova.

„Am discutat împreună cu omologii mei din formatul NB8 despre provocările cauzate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, am exprimat sprijinul nostru pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, cât și atașamentul nostru pentru pacea în regiune. Toți unanim condamnăm invazia ilegală a Rusiei și pledăm pentru restabilirea integrități teritoriale a Ucrainei. În R. Moldova trebuie să facem față mai multor amenințări și mai multor consecințe negative cauzat de agresiunea rusă contra Ucrainei.

Trebuie să facem față unor amenințări de ordin hibrid și a unor tentative de destabilizare a situației de securitate din R. Moldova. Autoritățile vor fi în stare să contracareze aceste tentative și vom continua să asigurăm pacea, calmul și securitatea cetățenilor noștri. Una din măsurile în acest sens este și lansarea în curând a unei misiuni civile a UE, care va ajuta R. Moldova să își consolideze capacitățile de combatere a amenințărilor hibride, cât și capacitățile noastre de a îmbunătăți securitatea cibernetică. (…) UE a luat mai multe decizii care ancorează R. Moldova în spațiul european și ne apropie de momentul în care R. Moldova va adera la UE. (…) În cadrul discuțiilor am abordat despre și subiecte ce țin de necesitățile noastre de îmbunătăți economia noastră, comerțul nostru cu statele partenere prezente aici și nu numai, dar și dorința și capacitățile noastre de a atrage investițiile străine. ”, a declarat ministrul de Externe al R. Moldova, Nicu Popescu.

Au ținut discursuri și cei opt miniștri de Externe din Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia. Oficialii au vorbit despre aprofundarea relațiilor în plan bilateral și despre sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova. Miniștrii de externe ai celor opt țări nordico-baltice și a R. Moldova au semnat o declarație comună, în care își exprimă sprijinul pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea R. Moldova.

În mai 2022, Parlamentul R. Moldova a găzduit reuniunea preşedinţilor de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice: Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia. Vizita președinților de Parlament din statele NB8 a avut loc la inițiativa șefului Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.

„Nord-Baltic 8” (NB8) este un format regional de cooperare, care întrunește opt state: Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia. În arealul competențelor forului intră problemele regionale și internaționale de actualitate.