Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Guvernul a extins termenul…

VIDEO Guvernul a extins termenul de oferire a plăcuțelor de înmatriculare cu numere neutre pentru șoferii din stânga Nistrului

Cabinetul de miniștri s-a întrunit miercuri, 26 august, în ședință. 19 proiecte de hotărâri au fost examinate de Guvern.

10:55. Ședința Guvernului s-a încheiat.

10:44. Miniștrii au alocat peste 25 mln. de lei din fondul de intervenție al Guvernului, autorităților publice centrale și autorităților administrației publice locale pentru acordarea indemnizațiilor unice personalului medical infectat cu COVID-19, precum și altor angajați care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Astfel, 1584 de persoane vor beneficia de câte 16 mii de lei. Detalii AICI.

10:41. Miniștrii au prelungit termenul de aplicare a mecanismului de subvenționare a întreprinderile și organizațiile necomerciale, care au instituit șomaj tehnic și/sau staționare conform prevederilor art. 80 și 801 din Codul muncii, până la data de 30 septembrie 2020. Detalii AICI.

10:37. Guvernul a extins pânâ la data de 1 septembrie 2022 termenul de oferire a plăcuțelor de înmatriculare cu numere neutre pentru șoferii din stânga Nistrului. Detalii AICI.

10:34. Miniștrii au aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului la Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Îmbunătățirea drumurilor locale”, semnat la 18 iunie 2020. Detalii AICI.

10:31. Guvernul a avizat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă (nr. 314 din 9 iulie 2020) de către Dan Perciun, deputat în Parlament. Conform notei informative, proiectul are drept scop facilitarea procesului de depunere a cererii pentru acordarea drepturilor la pensie prin utilizarea semnăturii electronice și eficientizarea mecanismului de reexaminare a drepturilor la pensie, fără a fi necesară deplasarea pensionarilor la ghișeele organelor de asigurări sociale. Detalii AICI.

10:29. Guvernul a avizat proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă (nr. 280 din 26 iunie 2020) de către Dumitru Alaiba, deputat în Parlament.

Prоiесtul de lege prevede operarea unor modificări în următoarele acte legislative:

  • Legea nr. 291/2016 cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc;
  • Legea nr.1227/1997 cu privire la publicitate;
  • Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova nr.174/2018; – Codul contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008.
  • Modificările propuse vizează, în principiu, extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc. Detalii AICI.

10:26. Guvernul a avizat negativ proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă (nr. 331 din 16.07.2020) de către Radu Rebeja și Monica Babuc, deputați în Parlament. Potrivit notei informative, proiectul de lege prevede modificarea art. 103 alin. (1) pct. 26) din Codul fiscal nr. 1163/1997 și art. 28 lit. o) din Legea nr. 1380/1997 cu privire la tariful vamal, prin care se scutesc de TVA și taxa vamală utilajele, echipamentele, inventarul şi atributele de gratificaţie, în vederea susținerii și asigurării activităților Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv şi a federaţiilor sportive din Republica Moldova, în special în vederea elaborării și realizării programelor de pregătire și de participare a loturilor naționale la competițiile internaționale. Detalii AICI.

10:22. A fost avizat pozitiv asupra proiectului de lege cu privire la acordarea indemnizației unice urmașilor personalului decedat din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, ca urmare a desfășurării activității de combatere a COVID-19. Detalii AICI.

10:17. Cabinetul de miniștri a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Executivul a motivat că în condițiile dificile de gestionare a pandemiei cauzate de COVID-19, Guvernul a propus și a identificat resurse pentru a stimula financiar personalul medical din autoritățile/instituțiile/structurile medicale și de asistență socială, antrenat nemijlocit în activități de supraveghere, control și tratament al infecției. Detalii AICI.

10:15. Guvernul a avizat negativ proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte normative. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică, a Legii nr. 552/2001 privind evaluarea și acreditarea în sănătate şi a Legii nr. 231/2010 cu privire la comerţul interior, în sensul instituirii comerţului farmaceutic prin intermediul unităţilor mobile. Detalii AICI.

10:07. Membrii Guvernului au aprobat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Înțelegerii, întocmite prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea financiară.

10:05. Regulamentul privind achizițiile publice de lucrări a fost aprobat de miniștri.

10:02. A fost aprobat proiectul cu privire la stabilirea și plata indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19. Cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din contul mijloacelor bugetului de stat.

Dreptul la indemnizație se acordă:

  • soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului;
  • copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
  • unuia dintre părinți, în cazul în care nu sunt urmași specificați la subpct. 1) și 2). Detalii AICI.