Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Guvernul a aprobat cotizațiile…

VIDEO Guvernul a aprobat cotizațiile în organizațiile internaționale, premiile pentru sportivii moldoveni care se vor remarca la Jocurile Olimpice de la Paris și un nou secretar de stat

Foto: Guvernul R. Moldova/ Facebook

Cabinetul de miniștri s-a întrunit miercuri, 3 aprilie, în ședință. Guvernul a examinat 14 subiecte, printre care bugetul de stat pentru 2024 cu privire la cotizațiile pe care R. Moldova le va achita organismelor internaționale și regionale. Totodată, miniștrii au aprobat proiectul Ministerului Educației și Cercetării ce reglementează recompensele sportivilor care vor înregistra performanțe la Jocurile Olimpice și Paralimpice din acest an.

UPDATE: De la 200 de mii de lei până la 3 milioane de lei, cu atât vor fi recompensați sportivii moldoveni de către Ministerul Educației și Cercetării, dacă vor înregistra performanțe la Jocurile Olimpice și Paralimpice din acest an, care se vor desfășura la Paris.

Potrivit proiectului de hotărâre propus de Ministerul Educației și Cercetării, sportivii care se vor clasa pe locurile I-VIII vor beneficia de premii după cum urmează:

  • medalia de aur – 3 000 000 de lei;
  • medalia de argint – 2 600 000 de lei;
  • medalia de bronz – 2 000 000 de lei;
  • locul IV – 600 000 de lei;
  • locul V – 600 000 de lei;
  • locul VI – 400 000 de lei;
  • locul VII – 300 000 de lei;
  • locul VIII – 200 000 de lei.

UPDATE: R. Moldova urmează să achite din bugetul de stat pentru 2024 cotizații în mărime de circa 56 de milioane de lei organismelor internaționale și regionale.

Circa 8,2 milioane de lei vor fi alocate organizațiilor parlamentare, iar 48 de milioane de lei organizațiilor internaționale. În acest an, R. Moldova nu va plăti cotizații organizațiilor din cadrul CSI, pentru că a renunțat să fie membră acestora. Cele mai mari cotizații R. Moldova le va achita Consiliului Europei – circa 9,5 milioane de lei, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – 4,6 milioane și Organizației Națiunilor Unite (ONU) – 3,8 milioane de lei.

UPDATE: Persoanele deținătoare de terenuri cu destinație agricolă, care fac dovada aflării peste hotare pentru o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, vor fi scutiți de obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 3 aprilie, Avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și asupra amendamentului la respectivul proiect de lege, venind cu mai multe propuneri de îmbunătățire.

UPDATE: În debutul ședinței, ministrul Sergiu Lazarencu a propus numirea unui nou secretar de stat la ministrul Mediului. Candidatura lui Gheorghe Hajder, directorul Agenției de Dezvoltare Regională a municipiul Chișinău, a fost susținută de Guvernul Recean.