Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Precizările ministrei Sănătății pentru…

DOC Precizările ministrei Sănătății pentru cetățenii din diaspora care au primit scrisori de la CNAM privind obligația de a achita prima de asistență medicală: „S-a produs o încurcătură”

Sursa: captură foto Privesc.eu

Persoanele deținătoare de terenuri cu destinație agricolă, care fac dovada aflării peste hotare pentru o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, vor fi scutiți de obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 3 aprilie, Avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și asupra amendamentului la respectivul proiect de lege, venind cu mai multe propuneri de îmbunătățire.

Potrivit proiectului de lege, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract, care concomitent fac parte din categoriile de persoane neangajate asigurate de Guvern sau fac dovada aflării peste hotarele R. Moldova o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu unele precizări pentru cetățenii din diaspora care au primit scrisori de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) privind obligația de a achita prima de asistență medicală.

„(…) Vreau să anunț pe toți cei care locuiesc în afara țării și au primit scrisori de notificare ca să-și achite prima de asigurare că vom veni cu o scrisoare de explicare pe numele tuturor, pentru că s-a produs o încurcătură din motivul că în sistemul de asigurări pe care îl deține CNAM, care este conectat la alte registre de stat, nu sunt datele dacă persoana se află în țară sau în afara ei. Astfel, toți au primit notificări. Totodată, prin acest aviz am propus autorilor inițiativei legislative ca toate persoanele care sunt asigurate deja de Guvern (mamele cu mai mulți copii, persoanele cu dizabilități, pensionarii care sunt și deținători de teren și locuiesc în R. Moldova) să nu achite prima de asigurare prin această contribuție fixă, însă doar cei care nu se găsesc în aceste categorii (…)”, a menționat ministra.

„Doamnă ministră, stimați colegi, trebuie să comunicăm foarte clar că prin aceste modificări noi scoatem această confuzie indusă de CNAM atunci când a transmis diasporei inclusiv acele scrisori de notificare”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean la finalul ședinței de Guvern.

Cetățenii care nu sunt angajați și nici nu beneficiază de asigurare medicală din partea Guvernului sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului.

Valoarea primei în sumă fixă, pentru anul 2024, a rămas la nivelul anului 2023 – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual vor achita:

  • 1 014 de lei – proprietarii de teren cu destinație agricolă;
  • 1 622 de lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
  • 2 028 de lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în R. Moldova și cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;
  • 4 056 de lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti, de pe 1 aprilie, prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.