Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Este regiunea transnistreană o…

VIDEO Este regiunea transnistreană o problemă în parcursul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană? Răspunsul Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate

Drumul Moldovei spre integrarea europeană este independent de ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Cipru a devenit membru al Uniunii Europene, având probleme teritoriale. Moldova la fel poate face acest lucru”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, prezent la Summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău.

Întrebat de jurnaliștii prezenți la Summit dacă regiunea transnistreană este o problemă în parcursul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană, înaltul oficial european a precizat că acest fapt nu reprezintă un impediment în aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

„Am oferit deja anterior un răspuns la această întrebare. Parcursul Moldovei de integrare este distinctă de ceea ce se întâmplă în Transnistria. Cipru a devenit membru al Uniunii Europene, având probleme teritoriale. Moldova la fel poate face acest lucru”, a punctat Josep Borrell Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

R. Moldova a pierdut controlul asupra regiunii transnistrene în urma intervenției armatei ruse (armata a 14-a) în conflictul din Transnistria din 1992. Deși susține că este independentă de R. Moldova, regiunea transnistreană este recunoscută de doar trei pseudo-state care nu sunt membre ONU și se află în situații similare: Abhazia, Arțah și Osetia de Sud. În acest moment, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul R. Moldovei, în regiunea transnistreană, încălcând angajamentele de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE din 1999 și 2001. Conform Curții Europene a Drepturilor Omului, regimul separatist se află „cel puțin sub influența decisivă a Rusiei” și „supraviețuiește grație sprijinului militar, economic, financiar și politic pe care Rusia i-l furnizează”.

Pe 31 decembrie 2022, Biroul Politici pentru Reintegrare anunța că 360 938 de locuitori cu domiciliu în stânga Nistrului și mun. Bender erau luați la evidență în Registrul de stat al populației, dintre aceștia 351 892 dețineau cetățenia Republicii Moldova. Totodată, din numărul total, 328 625 persoane dețin pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova și 293 305 buletine de identitate. În total, în regiunea transnistreană locuiesc circa 500 de mii de persoane.

R. Moldova găzduiește joi, 1 iunie, Summitului Comunității Politice Europene (CPE), reunind, în premieră, 49 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.