Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Valerii Klimenko: Doar schimabrea Constituției…

Valerii Klimenko: Doar schimabrea Constituției i-ar permite lui Ilan Șor să participe la prezidențiale

Numirea lui Ilan Șor în fruntea Mișcării politice „Ravnopravie” este interpretată de analiști și observatori politici ca fiind, pe de o parte, o tentativă de eschivare a acestuia de la răspundere penală în dosarul miliardului furat de la cele trei bănci din R. Moldova, iar pe de altă parte, o intenție a actualei puteri de a șubrezi puterea stângii politice.

Ex-ministrul Securității Naționale, Tudor Butnaru, a declarat pentru un sondaj ZdG că „atât timp cât pe banca acuzaţilor, alături de Filat, nu vor figura şi alţii, dosarul Filat nu va putea fi considerat unul juridic, ci politic. „Jaful secolului” nu a fost doar treaba lui Filat. Unde-i Şor, principalul acuzat în furtul miliardului? De ce e lăsat în pace Plahotniuc? Pentru a scăpa de urmărire penală, Şor se pregăteşte să candideze în toamnă la prezidenţiale. Bună treabă. V. Voronin, care cunoaşte lucrurile din interior, susține că în furtul miliardului ar fi implicate circa 200 de persoane. Unde-s?”.

„Eu nu sunt un vrăjitor, Nu sunt politolog, nu vreau să mă transform într-un analist amuzant”, a spus fostul lider al Mișcării politice „Ravnopravie”, Valerii Klimenko, fiind solicitat de ZdG dacă în spatele numirii lui Ilan Șor în funcția de președinte al formațiunii ar sta intenția că acesta ar putea reprezenta „Ravnopravie” la alegerile prezidențiale sin 30 octombrie 2016.
Klimenko a amintit că, în luna august, vor fi elaborate și prezentate societății Programul „Ravnopravie” și planul de acțiuni pentru viitorul apropiat, respingând astfel versiunile potrivit cărora prin participarea lui Șor la prezidențiale, acesta ar reuși să mai tergiverseze o eventuală condamnare penală în dosarul furtului miliardului, în care acesta are statut de bănuit.
„Doar schimbarea Constituției i-ar permite să candideze, altfel, la cei 29 de ani ai săi, el nu are cum participa la alegerile prezidențiale din toamnă”, a mai spus Klimenko.
Amintim că, în 2015, Ilan Șor a scăpat de detenție preventivă în dosarul miliardului furat devenind candidat pentru Primăria Orhei, unde a și câștigat alegerile.
Purtătoarea de cuvânt a primarului de Orhei ne-a spus că, la solicitarea ZdG, va reveni cu un răspuns imediat cum Ilan Șor ne va putea răspunde. Vom reveni.