Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Usatîi, martor într-un dosar deschis…

Usatîi, martor într-un dosar deschis la Moscova privind spălările de bani rusești prin schema „laundromatului moldovenesc”

Renato Usatîi, fostul primar de Bălți și actual candidat pentru un nou mandat, figurează ca martor într-un nou dosar deschis la Moscova privind spălările de bani ruseşti prin schema laundromatului moldovenesc, prin intermediul băncilor din R. Moldova, potrivit RBK.ru

Potrivit materialelor anchetei, retragerea a cel puțin 250 de milioane de dolari din Rusia către băncile moldovenești și apoi în Elveția a fost realizată în interesul foștilor coproprietari ai companiei „1520”. În schema ar fi fost implicat și un ex-colonel din Minsiterul Afacerilor Interne al Federației Ruse, Dmitri Zaharcenco.

Surse apropiate ale anchetei susţin că Renato Usatîi ar fi monitorizat tot procesul de spălare a banilor în interesul beneficiarilor grupului „1520”.

„1520” este o companie angajată în proiectarea și construcția căilor ferate, un contractant major al Căilor Ferate Ruse. În 2018, compania a trecut pe lista Forbes a „regilor achizițiilor guvernamentale”, după ce a obținut contracte în valoare de peste 218 miliarde de ruble.

Două surse familiare cu ancheta au declarat pentru RBK că Renato Usatîi, care a avut relații apropiate cu proprietarii „1520”, a organizat întâlniri între afaceristul rus Boris Ușerovici și fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Ușerovici este unul dintre acționarii „1520”, acesta fiind arestat în luna martie, după ce anterior fusese reținut și Valeri Markelov, partenerul său de afaceri.

Schema spălărilor de bani ar fi funcționat astfel: Inițial companiile ruse au constituit datorii fictive către agenți economici din R. Moldova. Apoi instanțele de judecată din Moldova au emis hotărâri de achitare a acestor datorii, iar după ce banii au ajuns în R. Moldova, în special în conturi asociate cu Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon deschise la Moldinconbank, au fost trimiși în bănci elvețiene, scrie RBK.ru.

Principalul beneficiar al schemei a fost Alexei Krapivin, fiul lui Andrei Krapivin, consilier al fostului șef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, decedat în 2015.

Ancheta autorităților ruse arată că pe conturile din Elveția ale companiilor lui Andrei Krapivin – „Redstone Financial Ltd” şi „Telford Trading”, prin intermediul băncilor din R. Moldova, au fost transferate 99,3 și 155,9 milioane de dolari.

Usatîi a declarat pentru RBK că nu a avut nicio legătură cu grupul „1520”, dar că îi cunoștea pe Ușerovici, Krapivin și Markelov „la fel ca pe toți cei care au avut legătură cu Căile Ferate Ruse”. Acesta spus însă că nu-l cunoștea și pe Zaharcenco.

Fostul colonel rus Dmitri Zaharov a fost condamnat în luna iunie curent,  pentru corupție, la 13 ani de închisoare, cu achitarea unei amenzi de 117 milioane de ruble.

Anterior, Federaţia Rusă a pornit deja un dosar penal pe numele lui Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon. Aceştia sunt acuzați de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) din Federația Rusă că ar fi creat un grup criminal prin intermediul căruia au sustras, în perioada 2013 – 2014, peste 37 de miliarde de ruble din Rusia.