Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un democrat spune că regretă…

Un democrat spune că regretă faptul că nu l-a apărat pe Iurie Bolboceanu de „justiția din timpul guvernării PDM”

Veceaslav Nedelea, membru al Partidului Democrat din Moldova(PDM) solicită fracțiunii democraților din Parlament să-și asume responsabilitatea dosarelor politice instrumentate de fosta guvernare democrată. Totodată, acesta regretă că nu l-a apărat pe fostul său prieten, Iurie Bolboceanu (condamnat la 14 de ani de închisoare pentru trădare de Patrie), de justiția de care a avut parte. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Eu am venit în PD în 2009 la invitația lui Iurie Bolboceanu… După ce a venit Plahotniuc (la conducerea PD – n.n.), m-am pomenit că prietenul meu Iurie Bolboceanu a devenit, peste noapte, spion. Era și o glumă – că din Țuțu deputat, ca din Bolboceanu spion. (…) Îmi fac mea culpa! Am fost fricos! Nu l-am apărat pe Bolboceanu. Nu mi-a ajuns curaj să mă ridic. Eu personal îmi asum. Am fost un fricos. Nu mi-a ajuns curaj, pentru că puteam să-mi apăr un prieten. Dar nu mi-a ajuns curaj. Și acest sistem l-a distrus.

– Nu ați avut curaj…. Ce v-a reținut să-l ajutați?

– Nu știu. Am fost fricos, ce să vă zic… Nu mi-a ajuns curaj! Dacă mă privești, domnule Bolboceanu, îți mulțumesc că m-ai iertat… Eu l-am așteptat. Ne-am întâlnit ulterior. Asta doare. Și nu e unicul caz. Sunt 38 de cazuri declarate de procuror.

– Plahotniuc a avut vreo atribuție la dosarul Bolboceanu?

– Nu știu, dar bănuiesc că da. Bolboceanu părăsise anterior PD… și brusc l-au găsit vinovat de spionaj și l-au condamnat la 20 de ani de închisoare”, a declarat Veceaslav Nedelea.

Nedelea a menționat că îi dorește deputatului Sergiu Sârbu, care a părăsit recent PD, să aibă parte de aceeași justiție „corectă, echitabilă și imparțială”, care l-a condamnat pe Iurie Bolboceanu la 14 de ani de închisoare pentru trădare de Patrie.

„Îi doresc lui Sergiu Sîrbu să aibă parte de justiție corectă, echitabilă și imparțială – așa cum a fost în timpul asigurării guvernării de către noi (PD).
Îi doriți d-lui Sîrbu să aibă parte de justiția de care a avut parte Bolboceanu?
– Da. Să aibă parte de justiția care l-a judecat pe Bolboceanu pentru spionaj în favoarea Federației Ruse”, a spus Nedelea.

Informații noi despre dosarul penal în care este vizat deputatul Sergiu Sîrbu. Denunțul vizează tentativa de cumpărare a deputaților comuniști

Totodată, acesta solicită fracțiunii parlamentare (PDM) să își asume responsabilitatea dosarelor politice instrumentate de fosta guvernare din timpul guvernării PD.

„38 de dosare politice declarate de procurorul general. Eu azi, la Consiliul Politic Național al PDM am solicitat, într-un discurs public, ca fracțiunea noastră parlamentară să-și asume public responsabilitatea pentru groaza aceasta de 38 de dosare politice”, a susținut Nedelea.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a declarat la 19 februarie, că dosarele cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și deschise pe motive politice a unor persoane din R. Moldova vor fi evaluate de către un grup de control, creat în cadrul Procuraturii Generale (PG). Totodată, acesta a susținut că grupul de control, format din 6 procurori, va evalua 38 de dosare și va prezenta rapoarte pe marginea fiecărei cauze penale, incluse în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare.