Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Transnistria: un nou caz pentru…

Transnistria: un nou caz pentru CtEDO

Tiraspolul se războieşte din nou cu şcolile de Limba Română din Transnistria. Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost arestat, au fost blocate conturile şcolii, majorată taxa pentru chirie, au fost confiscate ştampila şi salariile pedagogilor. Parlamentul European a condamnat printr-o Rezoluţie specială acţiunile Tiraspolului, cerându-i să nu implice şcolile „în jocuri geopolitice”. 

Războiul şcolilor. Ce va urma? 

Ion-ManoleIon Manole, Asociaţia Promo-Lex

Nu e primul război, din păcate. Au mai fost şi altele, avem şi o decizie CEDO, prin care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor aceloraşi elevi şi profesori. De data asta a reacţionat Parlamentul European. Este pentru prima dată când UE ia o atitudine directă vizavi de situaţia din R. Moldova, iar o declaraţie a Parlamentului European nu poate fi ignorată de Rusia, la fel cum nu poate fi ignorată, la nesfârşit, nici decizia CtEDO. Ce va urma, e greu de spus, pentru că ceea ce se întâmplă sunt scenarii, scenariile Rusiei, legate, cel mai probabil, de apropierea R. Moldova de UE. Depinde cum va acţiona acum diplomaţia noastră, dar este un prilej bun pentru a mediatiza pe larg problema şi a cere decolonizarea Transnistriei, retragerea trupelor ruse şi refacerea formatului de pacificare la Nistru.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Moscova şi Tiraspolul au făcut din elevii, părinţii şi profesorii acestor şcoli ostaticii unei politici ocupaţioniste în Transnistria. Altfel, Rusia nu ar fi fost candamnată, în 2012, la CtEDO. „Războiul şcolilor”, ca şi referendumurile din Găgăuzia, sunt din aceeaşi operă a Kremlinului de a forţa Chişinăul să renunţe la cursul pro-european. Ceea ce se întâmplă cu şcolile e discriminare pe principiu etnic. E grav. Chişinăul, în loc să dea Rusiei Aeroportul şi Banca de Economii, de mult trebuia să declare Transnistria zonă de ocupaţie rusească, şi atunci lucrurile ar fi fost mult mai clare. Ce va urma? Cu cât ne vom apropia mai mult de semnarea Acordului de Asociere cu UE, cu atât presiunile vor creşte. Dar asta nu schimbă mare lucru. Rusia a întârziat.

Maria Roibu, directoare, Liceul „Al. cel Bun”, Tighina

Noi suntem deprinşi, nu şi împăcaţi cu faptul că, ori de câte ori Tiraspolului nu-i place ceva în politica Chişinăului, şcolile noastre de Limbă Română sunt transformate în câmpuri de luptă. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta, motivul războiului fiind aspiraţia pro-europeană a R. Moldova. Tiraspolul se răzbună. La bătaie au fost puse, din nou, şcolile, profesorii, copiii. Lucrul cel mai rău care ar putea să ni se întâmple e să ne pomenim în situaţia din 2004, când fie am fost daţi afară din sedii, fie ni s-au devastat şcolile ori am fost ţinuţi câteva luni în asediu. Dacă s-ar fi insistat ca Rusia să execute decizia CtEDO din 2012, nu ajungeam iar în situaţia în care suntem.

Vlad-GribinceaVlad Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice

Faptul că, în 2012, CtEDO a dat o decizie favorabilă şcolilor de Limbă Română din Transnistria a fost un mare câştig de cauză. Din păcate, lucrurile nu au mers mai departe. Guvernul Rusiei a sabotat decizia. Chişinăul ar fi putut, desigur, insista asupra executării hotărârii, dar aceste hotărâri sunt un proces politico-juridic, în care, de obicei, prevalează politicul. Insistenţa Chişinăului, ştiind importanţa pe care şi-o dă Rusia, ar fi putut complica relaţiile moldo-ruse. Ce va urma, e greu de spus. Comitetul de Miniştri al CE, oricum, nu va exclude supravegherea deciziei CtEDO, dar asta nu înseamnă că Guvernul R. Moldova nu se poate adresa cu o nouă cerere la Curte în problema şcolilor din Transnistria, ceea ce e puţin probabil în situaţia în care Chişinăul preferă o diplomaţie mai blândă în relaţiile cu Rusia.

Ion-NegreiIon Negrei, istoric

Partea proastă a lucrurilor e că Rusia nu vrea să iasă din această condiţie de război nedeclarat cu R. Moldova. Şi noua agresiune împotriva şcolilor de Limbă Română este şi ea parte a acestui război. Incidentul a apărut pe fundalul relaţiilor speciale ale R. Moldova cu UE. Nu întâmplător, Rezoluţia Parlamentului European cere Tiraspolului să nu implice şcolile în jocuri geopolitice. Nu cred că situaţia se va agrava, nu suntem la primul război de acest fel, unul dintre ele a şi fost pierdut de Rusia la CEDO, chiar dacă ea întârzie să se conformeze verdictului. Regretabil e că politica pe care o face Rusia în Transnistria nu cruţă pe nimeni, inclusiv copiii. Dar: este important să ştim că, din momentul în care avem statut de stat candidat la asociere, R. Moldova şi aceste şcoli, în particular, vor fi mereu sub monitorizarea UE.