Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Timofti urmează să desemneze candidatul…

Timofti urmează să desemneze candidatul la funcția de premier

Nicolae Timofti, președintele R. Moldova, urmează să desemneze, astăzi, la ora 14:00, un candidat la funcția de prim-ministru al țării.

La 21 decembrie, șeful statului va avea o întrevedere cu liderii PD, PLDM, PL și PPEM. În cazul în care politicienii nu vor avea un candidat de compromis, Nicolae Timofti va lua singur o decizie.

Amintim că la 29 octombrie, curent, Guvernul Streleț a fost demis prin moțiune de cenzură, cu votul a 65 de deputați.

Menționăm că la 18 decembrie, curent, Nicolae Timofti s-a întâlnit cu liderii fracțiunilor pro-europene. După negocieri, șeful statului a anunțat că partidele nu au ajuns la un consens și de aceea, le-a oferit câteva zile la dispoziție pentru discuții, în caz contrar el va propune candidatul la funcția de premier.

Totodată, notăm că Nicolae Timofti a semnalat că PDM face presiuni asupra sa. Într-un comunicat al Președinției se spune că Timofti a avut o întâlnire cu liderii PDM, care au încercat să-l convingă să desemneze la funcția de premier pe controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Marian Lupu, liderul PDM, neagă acuzațiile. „Deseori, în mediul nostru politic, se fac abstracții și ruperi de context. Probabil, s-au făcut anumite presiuni asupra șefului statului, dar din alte părți”, s-a eschivat democratul.

Notăm că data limită de numire a premierului este 29 ianuarie, în caz contrar Parlamentul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate.