Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   „Ded Moroz” Ilan Șor, „fabricat”…

„Ded Moroz” Ilan Șor, „fabricat” în Rusia, promite să îndeplinească „cele mai arzătoare dorințe” ale copiilor din R. Moldova

Ex-deputatul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a încheiat anul 2023 cu… noi promisiuni. De această dată, Șor promite să-l ajute pe Moș Crăciun sau chiar să îl înlocuiască, lansând campania „Dorințe de Revelion pentru Moș Crăciun, Ilan Șor”. În acest scop, a fost creat și un site: www.shordedmoroz.com. Domainul a fost înregistrat prin intermediul unei companii specializate rusești – reg.ru. Campania lui Șor a beneficiat și de mediatizare din partea surselor informaționale finanțate de Moscova.

În ultima zi a anului 2023, Ilan Șor a publicat un mesaj video prin care a transmis urări de bine cetățenilor Republicii Moldova, punctând că își dorește ca „toți copiii noștri să aibă o copilărie fericită și lipsită de griji, iar bunicii să aibă o bătrânețe liniștită. Promit să depun toate eforturile pentru ca acest vis să devină realitate”.

Câteva ore mai târziu, Șor a anunțat, printr-o altă postare pe pagina sa de Facebook, scrisă în rusă și română, lansarea a două proiecte „cu adevărat fabuloase, care au drept scop sprijinirea copiilor și adolescenților din Moldova”. Unul dintre aceste proiecte a fost numit „Dorințe de Revelion pentru Moș Crăciun, Ilan Șor”.

Textul postării conține și o adresă web, www.shordedmoroz.com (trad.: șormoșcrăciun.com), care afișează un formular pe care copiii sunt îndemnați să-l completeze pentru a-și îndeplini visurile cu ajutorul Șor.

ShorDedMoroz.com, „fabricat” în Rusia

Conform informațiilor disponibile pe internet, site-ul shordedmoroz.com a fost creat chiar în ajun de Revelion, cu doar câteva ore înainte ca Șor să facă anunțul că se „transformă” în Moș Crăciun (alias Ded Moroz). Site-ul a fost înregistrat prin intermediul companiei rusești Reg.Ru, cu sediul la Moscova.

Reg.ru, cea mai mare companie rusească din domeniul înregistrării și găzduiri site-urilor web, aparține grupului rusesc RBK, care, la rândul său, este controlat de fondul de investiții CIS Natural Resources Fund.

Komsomolskaya Pravda: proiectul „Dorințe de Revelion pentru Moș Crăciun, Ilan Șor”, în topul celor mai importante știri ale zilei

Sursă: Facebook/ Primul în Moldova

Anunțul lui Ilan Șor a fost preluat în scurt timp și distribuit de sursele informaționale afiliate acestuia, printre care și paginile Primul în Moldova și TV6, televiziuni ale căror licențe au fost suspendate. Pe 31 decembrie, Komsomolskaya Pravda publica o știre cu titlul „Ilan Șor îi sare în ajutor lui Moș Crăciun din Moldova: Scrie despre dorința ta și aceasta se va împlini – trebuie s-o faci până pe 5 ianuarie”. A doua zi, pe 1 ianuarie, Komsomolskaya Pravda include anunțul lui Șor în „Top 5 cele mai importante știri din Moldova în prima zi a anului”. Komsomolskaya Pravda Moldova, care gestionează un ziar și un site cu același nume în R. Moldova, este deținută de firma „Media Contact” SRL, fondată de compania rusă „Media Invest Service” și administrată de Arina Corșicova, fostă candidată afiliată lui Șor la Primăria mun. Bălți.

Mesajul lui Șor a fost distribuit și pe paginile politicienilor și partidelor controlate de Șor: Marina Tauber (aici și aici), Alexei Lungu, Partidul Șansă, dar și pe unele canale de Telegram (aici, aici)

Sute de euro pentru promovarea lui „Ded Moroz Ilan Șor”

Una dintre paginile de pe Facebook care distribuie frecvent mesajele transmise de Șor, „Moldova în armonie”, a publicat și anunțul despre „Ded Moroz Ilan Șor”. Pentru ca mesajul lui Șor să ajungă la un număr cât mai mare de utilizatori, postarea a fost sponsorizată cu cel puțin 300 de euro, audiența estimată fiind de până la un milion de oameni.

Sursă: Ad Library/ Facebook

Pagina de Facebook „Moldova în armonie” a fost creată în aprilie 2023, cu numele inițial „Pet Lovers UniteCurrent AffairsMotivational Moments”. În noiembrie 2023, pagina a fost redenumită, iar odată cu aceasta, a început să distribuie mesajele transmise de Ilan Șor.

Sursă: Facebook/ Moldova în armonie

Tot pe 31 decembrie 2023, după ce a lansat site-ul shordedmoroz.com și cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, Șor a publicat un nou mesaj pe facebook, în care spune că își dorește ca noul an să fie „anul restabilirii relațiilor cu Rusia și al promovării culturii și tradițiilor noastre comune”.

L-am întrebat pe Ilan Șor, care în prezent se ascunde de justiția din R. Moldova în Israel, printr-un mesaj expediat pe facebook, dacă suportul de care beneficiază întru realizarea proiectului său social se limitează doar la tehnologie și mediatizare și dacă s-a extins sau ar putea să se extindă și în plan financiar, însă nu am primit niciun răspuns.